Трима министри, отговорни за катастрофата край Своге, при която загинаха 17 души, да си подадат оставките, е поискал премиерът Бойко Борисов тази сутрин.

С постовете си се очаква да е разделят вътрешният министър Валентин Радев, транспортният Ивайло Московски и регионалният Николай Нанков.

Оставките са били поискани още в неделя, 26 август. И тримата са изразили предварително съгласие да освободят постовете си и да понесат политическа отговорност, но са поискали време да обмислят нещата. Това е причината новината да се обявява днес. Вчера регионалният министър Николай Нанков, след разпита му в следствието заяви, че политическата отговорност не винаги се поема с оставки.

 Това е станало на свиканото спешно от Борисов заседание в Министерския съвет.

Снимка: БТА



В 12,30 днес ще има пресконференция по темата в Министерски съвет.

Dir.bg припомня, че при жестоката катастрофа загинаха 17 души и бяха ранени 21, като три жени остават с опасност за живота. Засега обвиняем е само шофьора Григор Григоров. Но стана ясно, че положеният асфалт на отсечката при Своге не е качествен, което сам призна министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Днес разследващите вземат проби от асфалта, които вероятно ще бъдат изпратени в чуждестранни лаборатории. Освен това стана ясно, че след поредица от катастрофи не е подменена и мантинелата, която и без това била некачествено поставена, но никой не поема за това отговорност.

Друг пропуск е, че от МВР не са предупредили, че този участък от пътя е толкова натоварен и опасен за движение. Скоростта на въпросния завой след пътния инцидент бе намалена от 40 км/ч на 30 км/ч. Стана ясно още и че въпросния автобус не е минал последния задължителен преглед.

Жителите на Своге и околността защитиха шофьора, който бил професионалист и добър човек и упрекнаха държавата.

В 12:30 ч. ще има извънреден брифинг в Министерския съвет.