Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на шефа на БФС Борислав Михайлов заради окървавения протест тази вечер в центъра на столицата, при който пострадаха и футболни фенове, и полицаи. 

"До Борислав Михайлов - след толкова кръв, иди си!", призова във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"А тези, които разрешихте протест, след който София е в пламъци и водни оръдия, а граждани, фенове и полиция се бият - не ставате! Поемете отговорност!", пише още Борисов.

Позиция във Фейсбук за протеста изразиха преди Борисов и общинските съветници от ГЕРБ - СДС Георги Георгиев и Антон Хекимян. Така ГЕРБ използва първото изпитание за новия кмет като повод за първа сериозна политическа атака, след като сдаде властта в София.

"София тази вечер е окървавена. Г-н кмете, не става с призиви, а с организация. Вашата липсва", написа в профила си и кандидатът за кмет на ГЕРБ.

"Битите хора, ранените полицаи, запалените кофи за боклук и арестуваните - всичко това е ваша отговорност, г-н Терзиев", хвърли вината Хекимян върху новия кмет и попита къде е подготвеният му екип, с който е щял да управлява града от първия ден.

"Центърът на София е арена на битка с ранени хора, със запалени контейнери, изтръгнати парапети и хвърчащи бомбички", възмути се бившият председател на СОС Георги Георгиев.

Общинският съветник от ГЕРБ настоява кметът Васил Терзиев и правоохранителните органи да дадат адекватна информация за случилото се. Щетите от този погром ще го плащат софиянци, напомни той.

Според Георгиев новоизбраният кмет на София носи пряка отговорност за безредиците, защото съгласува и организира опазването на реда със Столичната дирекция на вътрешните работи.

Общо 19 са сигналите за пострадали на протеста пред Националния стадион преди мача България - Унгария, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Поне петима полицаи са сред ранените при сблъсъците, уточниха от МВР, пострадали са и футболни фенове. Полицията издирва виновните за опорочаване на протеста, като част от провокаторите са задържани, пострадали са и футболни фенове.

Изключително разочарование е, че протестираме по такъв начин и си рушим града, заяви пред журналисти кметът на София Васил Терзиев, който провери на място какви са щетите от протеста, придружен от екипа на аварийното звено към Столичната община.

Той смята, че полицията се е справила с ескалацията и коментира, че не е този начинът да се протестира, като се руши инфраструктурата и имуществото, което е на всички. Терзиев уточни още, че утре сутринта движението в централната част на столицата, където улиците се превърнаха в бойно поле, ще бъде възобновено.