Премиерът на Финландия Юха Сипила пое ангажимент да направим обмен между ученици и преподаватели от техния университет и съответно нашата професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, която открихме в Бургас - това обяви Бойко Борисов след среща с колегата си в Хелзинки.

"Финландия отдавна е инвестирала в експертен потенциал и тук са едни от най-силните университети, може би най-добрата образователна система имат. Преди година нашия министър на образованието беше тук, запозна се с тяхната образователна система и в момента ние правим същото. Пое се ангажимент, че ако тръгне добре, след това вече ще имаме нов обмен и може и с други училища в последствие да го направим, но така или иначе за първото сме си стиснали ръцете", каза още българският премиер пред журналисти.

Снимка: Министерски съвет

"Следващата тема беше увеличението на туристи в България. Надявам се в следващите месеци Сипила да посети България. Обещал съм до Пловдив - Европейската столица на културата, да го заведа. И много време отделихме за финландския модел с използването на руски реактори в ядрената енергетика. Ние с колегата имаме план как максимално да се опитаме да си помагаме в тази сфера. Не на последно място България и Финландия са моделът за опазване на външните граници на ЕС - политическа воля, силна гранична полиция и по вода, и по суша, но и според споразумения с трети страни", изброи още Борисов след разговора в правителствената резиденция.

"Благодаря за добрата оценка за България, за българския народ. Знаете, че близо 1000 финландски войници са се били за освобождението на България", подчерта той.

Снимка: Министерски съвет

От своя страна Юха Сипила определи като отличен избор приоритетите на страната ни, докато оглавяваше Съвета на ЕС.

"Това е успех на председателството. Поздравих моя скъп колега премиера Борисов за воденето на Съвета на ЕС", добави финландският премиер.

По-късно днес Бойко Борисов ще участва в конгреса на ЕНП, който се провежда в Хелзинки.