Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира пред журналисти в кулоарите на парламента предстоящия вот на недоверие и предложения от финансовия министър Асен Василев бюджет за догодина. Той издаде и какво са си говорили със съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков за избора на кмет на София.

"Няма да подкрепим този вот на недоверие. Той е свързан със сферата на отбраната, където през последните 10 години сме направили толкова много за превъоръжаване на армията, че е абсолютно безсмислен", заяви Борисов.

Относно бюджет 2024 г., лидерът на ГЕРБ коментира: "В този му вид няма да го подкрепим. Съветвам финансовия министър да си го поправи преди първото четене, за да не се налага да гласуваме против... За всички общини трябва да се намери механизъм да бъдат подпомогнати".

"Ние подходихме много толерантно. Представете си тези предложения да бяха излезли преди изборите - вдегане на данъците, тези дефицити, тези огромни дългове 12,7 милиарда нови - ами аз не съм съгласен с тези дългове! Нека да взимаме само толкова дълг, колкото имаме да взимаме стар. Това е честното към внуците, към младите хора, защото тези пари не сме ги изработили, Асен Василев не ги е изработил, той не ги е събрал", добави Борисов.

Все пак той е на мнение, че правителството не може да падне заради бюджета. По думите му, то няма алтернатива.

"В последните седмици видяхме новата алтернатива на ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП", повтори за пореден път Бойко Борисов тезата си за "новата коалиция".

Той добави още един щрих от отминалите кметски избори: "Искам да напомня на Петков, че беше петък и той ми каза, че ако не бъде избран Терзиев, ще падне правителството. Тогава аз от Самоков аз призовах ГЕРБ и благодарение на тези гласове правителството остана и се избра г-н Терзиев... Аз казах: "Гласувайте за кандидата на правителството!", защото той в прав текст ми каза, че ще падне правителството, ако ни вземат София. Уж прокремълски и пропутински, а с тези партии преговарят за мнозинство. ПП-ДБ ще платят цената горчиво, ако направят коалиция в София с тези партии ("Възраждане" и БСП - бел. ред.). Ние сме твърда опозиция в София, защото те така поискаха".

Той е категоричен, че ГЕРБ няма да подкрепят Борис Бонев за шеф на общинския съвет в столицата. "Никога!", отсече Борисов.

Лидерът на ГЕРБ добави, че утре имал среща с европейските посланици "и този въпрос ще им го поставя".

"Дълговата криза е факт вече. Трябва да имаме бюджет, който да пази от дълговата спирала. Ние ще подкрепяме само неща, които смятаме за правилни", заяви още той.