"Както обикновено крадецът вика: "Дръжте крадеца“ и все някой му е виновен на това президентство", така министър-председателят Бойко Борисов отвърна задочно на "Дондуков 2", откъдето вчера заявиха, че скандалната обществена поръчка за полицейски джипове, заради която ОЛАФ иска България да върне 6 млн. евро, е стартирала и приключена при управлението на два негови кабинета.

В рамките на днешното правителствено заседание премиерът изиска от министъра на вътрешните работи Христо Терзийски да докладва по казуса с разследването на ОЛАФ за подготовката на процедурата по обществената поръчка и промяната на заложените в споразумението с ЕК критерии за доставка на високопроходими автомобили, съобщиха от правителствената пресслужба.

Терзийски напомни, че лично Борисов в предишния му мандат успя да договори с тогавашния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер 160 милиона евро за България във връзка с миграционния натиск и охраната на външната граница на Европейския съюз, се отбелязва в съобщението.

„При договарянето на проектите с експертите от Европейската комисия се стигна до договореност да бъдат закупени високопроходими автомобили за нуждите на националната полиция. Средствата беше логично да се разходват по най-добрия начин и в пълен обем“, отбеляза министърът и добави, че за целта са били сформирани експертни съвети, които да разработят техническите спецификации за автомобили от най-висок клас.

По време на управлението на служебното правителство бяха избрани изпълнителите на съответните договори“, напомни още Терзийски и изрази недоумение какво е наложило да се изберат не толкова качествени автомобили.

„Нито първото, нито второто, нито третото Ви правителство или член на някое от тези правителства има вина за тази ситуация“, категоричен бе министърът и изрази надежда, че след като има доклад, изпратен до прокуратурата и има образувано досъдебно производство, ще се установят виновните лица за тази ситуация.

Месец служебно правителство, над 100 тира с цигари контрабандно са влезли за този един месец. И веднага с идването на третото ни правителство е спряна контрабандата. Смятайте колко пари са и къде са отишли“, изтъкна още премиерът, цитиран от своя пресцентър.

„Вече си обяснявам защо толкова много искаха да има служебно правителство“, добави още министър-председателят, напомняйки и направеното за месец по отношение на самолетите.

Вижте цялото изявление на Бойко Борисов и вътрешния министър:

Вчера директорът на ОЛАФ Виле Итала заяви по повод обществената поръчка:

"Манипулирането на обществени поръчки са класически случай на измама, каквито често виждаме в ОЛАФ. Още по-тревожно е, че такава обществено значима институция като полицията е била жертва на такъв тип действия".