Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се разгневи на финансовия министър Асен Василев по темата за продажбата на "Лукойл" и за последната промяна в закона, с която между първо и второ четене депутатите били подведени да я гласуват, а всъщност тя осигурявала 100% монопол за компанията. Борисов се закани, че въпреки договорката да подкрепят законите на Асен Василев, повече на доверие неговите народни представители няма да гласуват поправки на доверие, преди да са ги обсъдили и анализирали. 

Коментара Борисов направи в Перник, където отиде да подкрепи кандидата за кмет Станислав Владимиров и листата общински съветници на ГЕРБ. Заедно с него беше и шефът на енергийната комисия Делян Добрев, който предупредил Борисов за това, че ГЕРБ са били подведени при гласуването. Той уточни, че с гласувания текст се дава монопол само на "Лукойл" да съхранява гориво, тъй като складовете са само техни. Така другите вносители на горива вече трябва да държат 100% резерв, но нямат къде да го съхраняват, което превръща рафинерията в монополист.

Още снимки ТУК >>

"Притеснителното е, че в текста, който приехме, има едно текстче, че горивата се съхраняват само в България, което означава, че се дава 100% монопол на "Лукойл", вносителите не могат вече да внасят горива. На пазара ще остане само "Лукойл". Как се гони Лукойл и в същото време му даваш пълен монопол, и му даваш дерогация за милиарди, и е платил нула лева данъци", вметна Делян Добрев.

Борисов се зарече, че повече депутатите на ГЕРБ-СДС няма да подкрепят предложения на партньорите безрезервно, след като за "Лукойл" са били подведени.

"Никой не е разбрал. Повече така няма да се вкарват точки между първо и второ гласуване. След това да се червим и да не знаем кой го е предложил", разкри Борисов, намеквайки, че председател на парламентарна комисия е вкарал между първо и второ четене текстове, които депутатите не са разбрали при гласуването. Като уточни, че не само народните представители на ГЕРБ не са разбрали, но и останалите - точката за рафинерията била вкарана вечерта между първо и второ четене.

"А пред чуждата преса се хвалим, че все едно правим нещо", добави Борисов. Той разкритикува Асен Василев и за интервюто му във "Файненшъл Таймс", с което обяви, че "Лукойл" се продава, а компанията го отрече.

Снимка: ГЕРБ

"Винаги съм считал, че трябва първо да се мисли, да се пише и след това да се говори, особено когато говориш от чуждо име. Защото притеснителното е, че ако финансовият министър има информация за това, я е придобил по някакъв начин и той не е прозрачен. Ако е отрекъл Денков и компанията, това е все едно някой да говори от ваше име, че ви продава апартамента. Необмислено, самохвално интервю. Пред чуждата преса, не пред българската", коментира пред медиите Борисов.

Снимка: БТА

"Най-притеснителното е, че при дерогация от месеци наред, горивото отново е с левче. Това са 3 милиарда долара от нашите джобове, а говорим, че имаме 3% дефицит и трябва да теглим заем. 6 милиарда са изтекли от нашите джобове", заключи той.

"Положението с дефицита е много лошо. Когато имаш дефицит в едно семейство, накрая фалираш. Идват и ти взимат къщата или теглиш заем. Ние никога не сме допускали дефицит. Само по време на COVID-кризата, когато всичко беше затворено, а НАП, която събира приходи, ние я направихме да дава пари на бизнеса. 5 млрд. и половина сме назад. Не можем да си позволим харчове. Искам от финансовия министър консервативен бюджет", продължи с критиките председателят на ГЕРБ.

"Не виждам ДБ, която е консервативна партия, сега как ще гласува за такова харчене и непрекъснато взимане на заеми. Това не трябва да става в залата, трябва да го обсъдим в управляващата коалиция", призова Борисов. И за пореден път изрази недоволството си от Асен Василев.

"Не съм доволен. Ако моят финансов министър го предлагаше, няма да е финансов министър", каза той за бюджета с 3% дефицит.

И по време на предизборната среща с актива на ГЕРБ в Перник той засегна темата за продажбата на "Лукойл", за която обяви Асен Василев.

"В интервюто заяви, че се продава. Самата компания го опроверга. Премиерът Денков го опроверга. И тук възниква логичният въпрос - той откъде знае, че се продава? В метрото ли го чу, или в травмая?", попита Борисов.  "Това е равносилно да кажа, че на кмета на Драгичево му се продава къщата. И в същото време съм толкова умерен - не че нямам остър език, с който да се обрисува действителността", коментира той търпимостта си към партньорите от некоалицията.

Снимка: БТА

Борисов отново заговори за войната, която взима хиляди жертви в Украйна и Израел, изтъкна българския принос за спасяването на евреите през Втората световна война, като изказа възмущението си от реставрацията на антисемитизма в страни от Западна Европа заради конфликта в Газа. "Ние към този народ сме проявявали подвиг и те неслучайно ни имат за най-добри приятели", каза Борисов.

"Това, което става в Берлин, в Германия, във Франция, отново ни връща към Холокоста, към фашизма, рисуването на звездите по къщите, ужасно, трагично време", заклейми подобни прояви лидерът на ГЕРБ. "С една дума - толкова е тежка международната ситуация, че ние трябва да сме много внимателни в България. Етническата толерантност е изключително важна за всички нас, към всички групи", подчерта Борисов.

Снимка: БТА

Пред медиите Борисов обясни и за писмото, което двамата с Пеевски са написали до премиера Николай Денков.

"Защото има срокове в споразумениетокоито трябва да се спазват. Тези срокове, като не се изпълнят, миньорите пак ще излязат на улицата. Ние не трябва да лъжем хората. Аз нямам неизпълнено обещание", обясни лидерът на ГЕРБ. "И тези срокове започват да изтичат. И ние искаме да ни се докладва по всеки един срок. С писмото днес искаме във вторниците в 10.00 да идват министрите, ангажирани по сроковете, и публично да докладват", отсече Борисов.

Лидерът на ГЕРБ аргументира и решението си партията да не издига кандидат в Перник с това, че досегашният кмет Станислав Владимиров управлява много добре града, а двамата са работили в екип през последните четири години.  

Снимка: ГЕРБ

Кметът на Перник Станислав Владимиров се грижи добре за перничани - така добре, както и ние, заяви Борисов пред симпатизантите на партията и номинираните за местната власт в миньорския град. Затова лично е настоял ГЕРБ в Перник да застане зад досегашния градоначалник, който се бори за втори мандат. Борисов изреди трудните времена, през които е минал Перник, когато той беше премиер.

"Нито си е предал партията, целият му род е червен, но се грижеше много добре за перничани. И затова малко отначалото партийците прискърцаха, че така ще подходим, но за местната власт е важно да си изберат най-добрия кмет", добави Борисов.

"Източиха ви водата точно преди изборите и тогава с кмета и с няколко от моите министри направихме чудеса, докарахме вода от Рила, Софийска община също помогнаха", припомни той за водната криза в Перник и празния язовир. Подчерта, че още тогава работел много добре с Владимиров, който беше излъчен от БСП. Изреди всичко, което е направило правителството му за града: "Цялото ВиК подменихме на Перник, отвсякъде избиваше вода. Кръговото, изгорелия театър, булевради, улици, училища, детски градини, манастири - човек трябва да си отдели дни, да ги обиколи всички".

"Не ми държеше сърце да изправя мой кандидат срещу сегашния кмет", призна пред своите Борисов, като нарече партньорството им "приятелство в трудни времена". "Затова на тези избори помолих да подкрепим сегашния кмет, просто той се грижи добре за перничани, така добре, както и ние. Да ме прощавате, аз съм виновен, не организацията, и мисля, че е за доброто за перничани. Джентълменството в политиката трябва да е факт", отбеляза той, честити празника на перничани и призова ГЕРБ в Перник да постигнат силен резултат за силна общинска листа в ОбС, за да може следващия път да си издигнат свой кандидат.

 

Местни избори 2023

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Платена публикация