Промените в конституцията на Северна Македония няма да бъдат приети до 29 октомври, когато в страната пристига председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, смята президентът на Северна Македония Стево Пендаровски.

"Аз съм добре информиран реалист. Ако това беше така, нещо в парламента трябваше да се случва. Осем човека (колкото са необходими, за да се постигне мнозинството от две трети) не могат да паднат от небето. Не виждам индикация за такова нещо. Всички депутати от ВМРО-ДПМНЕ са подписали нотариално заверени декларации, че няма да гласуват за промени в конституцията, макар тези декларации да нямат правна тежест и предполагам, че е пиар", посочи Пендаровски в интервю за ТВ 21, цитиран от БТА.

Определянето на преговорната рамка за страната като "български диктат"обижда всички, на първо място Франция. За нея са гласували всички държави членки на ЕС, вкл. и България и не бива да определяш България, като толкова влиятелна държава, че да може да убеди и Франция и Германия за този "български диктат". Когато тук идват представители на други държави опозицията не говори за "български диктат", те казват, че като дойдат на власт ще осигурят мнозинство от две трети за да бъдат гласувани промените в конституцията, каза Пендаровски.

Според него ако промените в конституцията не се случат е възможно Северна Македония и Албания да бъдат отделени по пътя им към ЕС.

"Плаши ме това, че не можем да постигнем вътрешен национален консенсус по ключови въпроси. Можем да спорим за всичко, но НАТО, ЕС са страгегически интерес на страната", каза Пендаровски.

Попитан за това дали е необходимо парламентарните и президентските избори през следващата година да се проведат отделно или заедно, Пендаровски посочи, че решението за това е на парламента, а за определяне на датите е необходимо политическо споразумение.

А по повод аргументите на опозицията, която настоява изборите да бъдат две в едно заради опасения, че е възможно избирателната активност да не достигне необходимият праг от повече от 40% от избирателите, Пендаровски подчерта, че ако големите политически партии участват в изборите, ще има избирателна активност над 40% и ако председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е убеден, че опозиционната партия води в социологическите проучвания, не би трябвало да се страхува да отиде на избори, когато и да се проведат те.

"За мен е важно да чуя какво мислят гражданите за тези четири години, така че тогава ще говоря с партиите за подкрепа", каза Пендаровски в отговор на въпрос дали ще се кандидатира за втори мандат на предстоящите президентски избори. За него твърдението на ВМРО-ДПМНЕ, "че само в тази партия има 22 човека, подготвени да бъдат президент на страната, е неуважение на президентската институция".

По думите му промените в Наказателния кодекс не са били приети, за да се амнистира бившият премиер Никола Груевски, който месец и половина след направените промени все още е в Будапеща, но същите промени са облагодетелствали настоящи функцонери от ВМРО-ДПМНЕ.

"Опозицията ме обвинява, че с подписването на указа за промените в Наказателния кодекс съм ухажвал СДСМ и ДСИ, за да ме подкрепят за втори президентски мандат, а промените в Наказателния кодекс се правят, за да облагодетелстват в бъдеще сегашните управляващи, когато вече няма да са във властта, за да не носят отговорност. Ако е така, нека обяснят как тези промени облагодетелстват представители на ВМРО-ДПМНЕ като Антонио Милошоски, Игор Янушев, Миле Янакиески, Димитър Димовски", заяви Пендаровски, според когото е важно да стане ясно защо делата за злоупотреба със служебно положение в Северна Македония умишлено се бавят.

До края на месеца ще бъде свикан Съветът за сигурност, на който ще бъде обсъдено случващото се в Украйна, Израел и Косово, посочи Пендаровски.