"Оставил съм парламентарната група да ги решава тези въпроси. Аз съм се явявал на избори по всякакви кодекси и всякакви закони", така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти в Мюнхен спорните промени в Изборния кодекс, след които отпада преференцията при вота.

Той участва в Мюнхенската конференция по сигурността, в която се включиха над 600 политици.

"Нали това искате - да не им се бъркаме в работата. Аз си върша моята работа, парламентът си решава техните проблеми", каза още той.

По повод обвиненията на БСП, че управлението му се превръща в диктатура, Борисов отговори:

"За диктатура точно те ли да говорят с Костинброд и това, което правиха. Тези хора мислят, че сме безпаметни всички като тях".

По думите му България "стои много добре и виждате, че всички ни хвалят".

"Да се стегнем и във вътрешен план - малко по-скромно, защото никой не е забравил кабинета на БСП с Орешарски и какво се случи с банкова система и всичко останало. Забрахме ли го? Не сме забравили, то беше много скоро. Така че с цялото ми уважение към тях - и президентът Радев спечели изборите при нашето управление. Като можеш да спечелиш, си спечелваш, както и аз при тях съм спечелвал", коментира още той критиките на опозицията на промените в Изборния кодекс.

Междувременно президентът Румен Радев отвърна на въпроса дали ще наложи вето върху кодекса така:

"Ще действам институционално. Ще взема решение когато законът дойде при мен. Тогава ще преценя как да постъпя. Нека другите да се изговорят, моите действия са ясни".

Случаят "Гебрев" и венецуелските пари

Партньорските служби научиха от нас за случая "Гебрев", а не обратното, заяви още Борисов, коементирайки и другите гореи теми от последните дни.

"През 2015 година, когато са работили по този криминален случай за разследване на опит за убийство, никой не е знаел нито за "Новичок", нито за руски агенти, нито за каквото и да било. Нито през тези години някой е говорил в България от самите потърпевши. Разбрах, че някой от българските политици казал, че не било правилно чужди посланици да информират нашите служби. Точно обратното - българските служби, българският главен прокурор същият ден, в който получих аз сигналите, отидоха и в британското посолство и информираха по надлежния начин всички партньорски служби", добави премиерът.

"Същото е с тази спекулация за парите от Венецуела. Към момента, когато те са превеждани, не е имало нищо незаконно по този ред, за да си хулим банковата система. В момента, в който идва сигнал - събота срещу неделя от американска страна, аз лично извиках американския посланик да го уведомя какво работят българските служби, до къде сме стигнали, тъй като има нота от департамента на Щатите - не те са дошли. Аз съм извикал посланиците, за да ги информирам, за да не се пишат идиотщини и глупости. И всички са излизали и са казали: благодаря на българското правителство и на службите за това, което работят и са направили към момента", изтъкна Борисов.

В отговор на въпроси за купуването на изтребители F-16, премиерът посочи, че по отношение на допълнителната помощ, когато започнат преговорите българската държава ще настоява за завод за ремонт на самолетите. Така страната ни ще се развива, колкото може повече в тази промишленост.

"Светът е страшно несигурен. Виждате надпревара в ядреното оръжие, надпревара в ракетните системи, надпревара във въоръжението, счупени дипломатически отношения", изтъкна той.

За Брекзит - всички оптимисти, че в последния момент нещо ще се случи

От Мюнхен Бойко Борисов коментира и Брекзит, след като се срещна с главния преговорящ на ЕС.

"Разговарях с Мишел Барние, защото исках да се информирам за последните движения по преговорите за Брекзит. Близко сме до ръба, не мога да давам подробности, ще чуем какво се иска в този последен кръг от преговори. Не виждам полза и за Великобритания, и за ЕС, не виждам каква е ползата, не виждам оптимизъм. Всички вървим с един оптимизъм, че нещо ще се случи в последния момент. Не можем да загубим общия пазар. Това е най-силното нещо, което има Европа, ако се остави отворена врата, не виждам как може да се контролира", каза още той.

Мишел Барние и Бойко Борисов

Снимка: Министерски съвет

Междувременно от пресслужбата на Министерски съвет цитираха какво е казал премиерът на Барние по време на разговорите:

"България е в напреднала подготовка за всички възможни сценарии за Брекзит. Вече имаме два приети плана за действие, свързани с оттеглянето на Великобритания от ЕС - "със сделка" и "без сделка". 

Той е изтъкнал, че държим на ключовата роля на ЕК за постигането на координиран подход между държавите членки, особено по отношение на подготвеността за Брекзит.

"За България на първо място стоят правата на гражданите, включително - социалните и здравните, пенсиите", е добавил премиерът.

Той е заявил пълна подкрепа към главния преговарящ на ЕС и го е поздравил за отличната работа на преговорния екип.

"Споразумението за оттегляне е възможно най-добрата основа за уреждането на Брекзит. То определя деликатен баланс, който гарантира правата на гражданите и бизнеса, бюджета на ЕС, целостта на Единния пазар и мирния процес в Ирландия", е добавил премиерът.

Той е заявил, че подкрепяме виждането на ЕК, че споразумението не подлежи на предоговаряне. И е бил категоричен, че в настоящия ключов момент единството на 27-те държави членки на ЕС е от изключителна важност.

За задържания либийски танкер

"Радвам се да те поздравя, знаеш колко много и важни са отношенията ни с Либия. Страхотни традиции и взаимоотношения. Сега се надявам да ни гостуваш в София и да възстановим предишните добри отношения", с тези думи пък Бойко Борисов е започнал двустранната си среща с министър-председателя на Държавата Либия Файез Сарадж в Мюнхен, уточниха от правителствения пресцентър.

Премиерът с либийския си колега Файез Сарадж

Снимка: Министерски съвет

Борисов е посочил, че като член на ЕС България споделя виждането колко съществено е сътрудничеството със страните от Северна Африка за намирането на устойчиво решение на проблемите, свързани с нелегалната миграция, екстремистката идеология и тероризма.

Двамата са обсъдили и задържането на моторния танкер "Бадр/Бдин".

"Въпросът е с частноправен характер, въпреки това българското правителството се ангажира с него, за да не се отрази неблагоприятно на двустранните отношения. Готови сме да решим въпроса по начин, взаимно устройващ и двете страни", е заявил Борисов, добавяйки, че корабът се намира в пристанище Бургас и ще остане там до окончателното изясняване на ситуацията.

"В България действа принципът на разделението на властите и всички досегашни действия на българската администрация са базирани на актове на съдебната власт. Либийската страна, чрез своите процесуални представители, има възможност да защити своите законни права и интереси пред независимия български съд", е допълнил министър-председателят.

По думите му адвокатите на либийската страна следва да представят всички релевантни документи пред съдебните власти за окончателно решаване на спорните моменти. А представителите на българската администрация ще се съобразят с влезлите в сила съдебни решения в съответствие с принципа за законност, от който се ръководят.

"За да няма и най-малка сянка на съмнение върху действията на българската държава по въпроса, всички компетентни органи на изпълнителната власт изясняват случая за евентуални неправомерни действия", е казал още премиерът Борисов.

Либийският му колега е определил действията на българските власти по казуса като добри новини.