Премиерът Бойко Борисов написа във Фейсбук емоционално послание към българите след края на изборите за Европейски парламент, които според предварителните резултати ГЕРБ печели с между 5% и 9% пред БСП.

Той не се появи на пресконференцията на ГЕРБ в партийната централа, която даде водачката на листата Мария Габриел, но ето какво написа в социалната мрежа:

"Благодаря на всички български граждани, които днес гласуваха! Благодаря и на нашите избиратели, които ни подкрепиха и ни се довериха. Съзнавам, че нашите грешки, макар и осъзнати, може да ги поправим само с много работа. Благодаря Ви от сърце за подкрепата в този момент, тя ме мотивира още повече и отговорността ми пред Вас е още по-голяма. Обещавам Ви - само работа, работа и пак работа!".

По-рано пък Габриел заяви:

"Нашият лидер Бойко Борисов каза, че има един ден за прошка и искам да благодаря на всички българи, които ни я дадоха".

Очаква се премиерът и лидер на ГЕРБ да даде официална пресконференция във връзка с изборите във вторник, когато се очакват окончателни резултати.

По-рано днес, след като гласува, Борисов заяви, че забраната за обявяване на данните от екзитполове преди края на изборния ден, е лицемерие. Нещо повече - той дори заяви, че медиите трябва да съобщят кои са тези социологически агенции, които са "лъгали" по време на кампанията.

От БСП пък изобщо не дадоха пресконференция. Единствено председателят на предизборния щаб Георги Свиленски направи кратко изявление пред партийната централа, в което заяви, че правят свое паралелно преброяване и ще коментират, когато то е готово, защото резултатите на социолозите били много разнопосочни.