Аз не помня в хода на предизборната кампания в София някой да е споменал за вдигане на данъци. Точно обратното всички говореха, че данъците няма да се вдигат. Кметовете имате право да си вдигате данъците колкото искате - защо ви е държавата, защо ви е парламент? ГЕРБ е казал: "Няма да се вдигат данъците, а който иска да си вдига местни данъци, такси". Аз ГЕРБ няма да пусна в тази игра. Толкова години държахме плосък данък, за да може бизнесът да изсветлее, а те да си намерят друга методика, а който кмет иска да си понася отговорността и да вдига данъците, но е честно това да го каже преди изборите". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в началото на националното съвещание на партията във Велико Търново, в което участват представителите на Изпълнителната комисия, новоизбраните кметове и общински съветници, народни представители и областни координатори.

По думите на Борисов този път правителството ще срещне сериозен отпор.

"Това, което ние сме приели като цифри, различно от него няма да приемем. Да си намерят други мнозинства, ако искат да вдигат данъците, да взимат жилищата, да облагат втората кола, третата кола. Каквото искат да правят. Честното обаче е преди изборите да го кажат и сега да си правят каквото искат. А да лъжат през цялото време и сега да вкарат все едно нашите кметове искат да се вдигнат данъците - няма да им го позволим. Тактиката и начинът, по който го правят - няма така да се получи ", отсече лидерът на ГЕРБ.

Коментарът на Бойко Борисов бе по повод интервюто за в. "Дневник" на арх. Любо Георгиев от "Екипът на София" - организацията от експерти в различни сфери, която заедно със "Спаси София", "Продължаваме промяната" и "Демократична България" работи по обща програма за развитие на столицата. Той заяви, че с придобиването на повече автомобили от семейство прогресивно и значително трябва да се увеличава данъчната ставка. "Ако някой много иска и държи да има 2-3 автомобила, то това просто ще струва пари", заяви арх. Георгиев.

Депутатът Делян Добрев допълни, че за 2024 г. в бюджета са заложени 40 милиарда лева данъчни приходи и попита откъде ще бъдат събрани тези средства. 

"За тази година заложените данъчни проходи са 35 милиарда, а към момента има 2 милиарда неизпълнени. А за следващата година са заложени 40 милиарда. От къде ще дойдат тия пари?", попита Добрев.

Бойко Борисов отговори, че държавният бюджет не трябва да е раздут, а финансовият министър Асен Василев да го направи реален. 

"Местните избори минаха. И да кажем - трите години хаос доведоха до това, че сега ще се режат приходи. И сега да се казва - ще вдигна данъците - ама да ги вдигне кметът. Отвлича се вниманието с бонус-донус и облагане на бакшиши. Но седемте милиарда лева раздут бюджет ще останат и утре при ротацията или ако те (ПП-ДБ - бел.ред) решат да си ходят - ще имаме дупка в бюджета от 7 милиарда", отбеляза още Борисов.

Той добави, че ГЕРБ ще иска в бюджета да бъде записано поименно за общините кое е най-жизненоважното. По думите му партията ще гласува бюджета, в частта за общините, ако са записани неотложните проекти. 

"Трябва да убедим нашите хора, че има смисъл да стоим в тази сглобка. Евроатлантическите неща ги свършихме", заяви Борисов и допълни, че вече е гласувано всичко, за "да не може да мръдне България от евроатлантическата си ориентация".

По повод предвидените средства за общините в проектобюджета на финансовото министерство, той коментира: "Защо да е 1 млрд. за общините не мога да разбера при 200 млрд. брутен вътрешен продукт. Не виждам логика в това".