С апел към провокаторите на Националната конференция на ГЕРБ в "София тех парк" започна обръщението на премиера Бойко Борисов пред над 4000 членове от актива на партията и продължи с похвала за мястото на събитието, което било "пример за управлението на кабинета Борисов 3".

"Събрах ви в София тех парк неслучайно, като пример за управлението на ГЕРБ - от едни казарми тук е най-мощният супер компютър на Балканите. Какво друго биха могли да ни покажат нашите опоненти като алтернатива на това", запита риторично премиерът. Той изброи какво са свършили ГЕРБ с коалиционните партньори - ВМРО, НФСБ, СДС през тези години.

"Морето ни е най-чистото, да изброявам магистралите - за да могат сега да ги блокират, защото преди нас нямаше какво да блокират, сега могат да отидат да си играят с метрото, след няколко дни ще пуснем третия лъч. Има какво да блокират и да спират, иначе нямат", каза Борисов.

Борисов се спря на работата на правителството - че е спасило страната по време на финансовата криза 2008 г. и вдигнало БВП с милиарди на година, наредили сме се в тройката на развиващите се държави по Евростат, финиширали сме като втори или трети по най-малък външен дълг, всяка година се вдигали заплатите на учителите и доходите, контрабандата паднала от 34% на 3% в момента.

"Питам тези, които ни говорят за младите хора - има ли значение да няма задължение и да нямаш дълг, нали тези млади хора трябва да платят тези пари с времето, ние се справихме най-добре и с пандемията и най-бързо пуснахме хората, за да защитим психическото им здраве и да заработи икономиката", каза премиерът.

"Така се прави! Бойко, Бойко, Бойко", викаха поддръжниците, но бяха прекъснати от освирквания.

Протестиращи прекъснаха речта на премиера с викове "Оставка", той замълча, отбеляза, че това е демокрацията и продължи: " Ние не сме отишли нито на Плевен, нито на Бузлуджа да пречим и затова правя отклонение, на протеста на БСП имаше маса руски знамена, не видяха ли как се разправи полицията на протеста в Русия, на други протести - имаше американски знамена, на трети европейски знамена, видяхте многомилионен митинг в Берлин как беше разчистен".

Борисов добави, че е най-проверяваният човек в държавата и срещу него има постоянни данъчни проверки, ордите на Мая Манолова били пред дома му и сега са пред дома му, но всички, "които му правят профила, знаят, че е добър човек".

"Усещам напрежение в обществото, не заради много свършената работа, а заради исканото чувство за справедливост. Най-лесно е да ни атакуват за избора на главен прокурор, но единственото, което направихме, е че не издигнахме кандидатура на ГЕРБ за такъв. Представете си ако Емил Радев или друг наш юрист беше главен прокурор, не моя подпис стои под указа на президента Радев, а неговият подпис", каза Борисов, подчертавайки за пореден път, че той не се меси в съдебната система.

Даде за пример, че 11 пъти подред са печелили изборите - 3 пъти със служебно правителство и бе категоричен, че не го е страх от служебно правителство. "Наслагва се една тема, че нас ни е страх от служебно правителство, да, ние не вярваме на Радев, не вярваме, че ще са честни и почтени, но какъв ни е проблемът - никакъв", каза премиерът.

Но в тази връзка изброи какъв всъщност е проблемът: "Без НС не може да се обявява извънредно положение при пандемия, ако се увеличат случаите на коронавирус наесен, не могат да се вземат заеми, ако икономиката блокира, не могат да се правят промени в закони за бизнеса, не могат да се удължават срокове за данъци. Ако се открие лечение или ваксина, НС ме може да даде правомощия на здравния министър да участва, няма актуализация на бюджета, няма да има държавен бюджет за 2021 г, няма актуализация за заплати".

По същество дали ще подаде оставка той заговори: "Не желая държавата да бъде разединена, имаме коалиционни партньори и споразумение, подписали сме, че трябва да изкараме мандата", каза премиерът. Той обаче вметна отново за свършената работа - "спряхме толкова много контарабандисти, олигарси, на които им нарушихме комфорта, всички забравиха фъстъците, пилешките бутчета, агнешките главички".

Борисов повтори за пореден път: "Ние от ГЕРБ с ДПС коалиция не сме правили и никога няма да правим. Конгресът е приел решение за БСП - приемливите ни партньори са Патриотите и СДС".

Той изказа и вижданията си за демократите: "Не знам дали Христо Иванов, който се има за десен, дали си дава сметка, че връща точно тези хора на власт, срещу които се бори. За мен си давам сметка и ГЕРБ като партия няма да допусне тези коалиции", категоричен бе той.

Борисов каза, че обича хората и е събрал елита на партията, за да каже: "По всяко време съм готов да си тръгна, правил съм го и не искам заради мен да има напрежение, не съм Радев да се радвам, когато затварят кръстовища, какъв е проблемът да има служебно правителство".

Премиерът бе прекъснат от събралите се партийци с възгласи "Не". На тях обаче той отговори:

"Какво не сме направили добре, от какво да се срамуваме, всичко е направено, аз ще продължа разговорите с коалиционните партньори и ще предложа вариант, включително аз да си тръгна и да продължи правителството, ние трябва да поработим със структурите, на места има дерибеи. Това правителство може да остане, да има парламент, а тези, които са водачите на протестите да дойдат и да кажат как го виждат", покани протестиращите Борисов.

Той подчерта, че ще се работи върху всякакви варианти.

"Още днес щях да кажа датата, в която си подавам оставката, но искам да говоря с моите колеги и приятели", каза още веднъж министър-председателят.

Той бе категоричен, че не се опиянява от масата и знае, че в ГЕРБ има много работа, дори призна, че "маса от обвиненията към тях са правилни", но това може да стане само на място с хора, ама много от управляващите по места са се отлепили от народа.

"Ясен ли съм или не съм - никога не съм ви подвел, ние сме партия, създаден от народа, тръгнахме от два офиса и трябва да се върнем при корена, нашата сила са хората", категоричен бе Бойко Борисов.

Той заяви, че няма да стои и един ден повече в управлението, ако хората не го искат.