Максимална подкрепа по отношение на медицинския аспект на пандемията и фокус върху помощта за социално слабите и за запазването на заетостта - за това настоява министър-председателят Бойко Борисов пред колегите си в Брюксел, където се провежда заседание на Европейския съвет, съобщи правителствената информационна служба.

"Погрешно е да считаме, че сме в края на пандемията. Нито имаме ваксина, нито имаме лекарство", подчерта премиерът Борисов преди старта на днешните дискусии.

Какви са акцентите в българската позиция

Бойко Борисов смята за ключово да бъдат подкрепени медицинските работници, медицинските центрове и като цяло медицинската страна на пандемията и да има единен медицински протокол за всички европейски държави, например по отношение на маските, дистанцията, училищата, ресторантите. "Защитавал съм позицията, че пандемията е не в своя край, а тепърва ще има нови вълни. Погрешно е да считаме, че сме в края на пандемията. Нито имаме ваксина, нито имаме лекарство."

Като втори акцент премиерът Борисов изведе европейската солидарност. По думите му е важно да има безвъзмездна помощ за социално слабите, за хората, останали без работа в следствие на пандемията и да бъдат подкрепени мерките за запазване на заетостта. "С безвъзмездните пари от европейската солидарност незабавно да се подкрепят социално слабите, хората, останали без работа и дизайните на "60/40", "80/20", за да се запазят работните места."

Според Борисов, ЕС следва да се концертира върху следващите 6 месеца до една година, когато се счита, че ситуацията ще бъде най-тежка в социално икономически план. "Разбира се, паралелно трябва да търсим и в дългосрочен план как ЕС ще излезе от кризата следващите години", добави премиерът.

Борисов изтъкна, че държавите, които участват с по-голям финансов ресурс имат правото да търсят и по-голям контрол върху разходването на средствата. По думите му това е нормално и изрази подкрепа за т нар. "четворка на спестовниците". Същевременно Борисов подчерта, че в устройството на ЕС органът, който упражнява контрол, е Европейската комисия.

Българският министър-председател изрази подкрепа за холандския премиер и по отношение на инструмента, предвиждащ възможността всяка държава да поставя определен въпрос, който счита за важен, за разглеждане от министрите от ЕКОФИН. "Това е добър компромис", отбеляза Борисов.

Премиерът изрази оптимизъм, че лидерите ще постигнат съгласие и за съотношението на безвъзмездните и заемните средства. "Има шанс да се разберем и да намерим работещия компромис", заяви Борисов.

По отношение на върховенството на закона, министър-председателят изтъкна, че това е основата на всяка демокрация и "дори не трябва да го коментираме".