Радвам се, че мога да приветствам днешната ратификация на договора от Преспа, която дава възможност Скопие скоро да се присъедини към НАТО и отваря нова страница в техните отношения с ЕС, така че скоро да могат да започнат преговори за присъединяване, написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук.

Усилията, които вложихме по време на нашето Председателство и след това, да помагаме на страните от Западните Балкани, включително и на приятелите ни от Скопие, днес дават своите резултати. Ще продължим да ги подкрепяме, както и досега, допълва той.

Днес гръцкият парламент ратифицира Преспанското споразумение между Атина и Скопие.

Гласуването мина със 153 гласа "за" срещу 146"против" и 1 "въздържал се".

"Днес се роди Северна Македония и тя ще е приятелска страна, съюзник и поддръжник на Гърция в нейния стремеж към сигурност, стабилност и развитие на региона", написа Ципрас в "Туитър".

"Днес ние пишем нова страница в историята на Балканите. Омразата на национализма, споровете и конфликтите, ще бъдат заменени от приятелство, мир и сътрудничество. Бъдещите поколения и в двете страни ще дължат благодарност на депутатите, които, с куража и смелостта си, поставиха основите за бъдеще на мир, солидарност и хармонично съжителство между двата народа", заяви той.

 Македонският премиер Зоран Заев поздрави гръцкия си колега Алексис Ципрас за ратификацията на Преспанското споразумение днес от гръцкия парламент, съобщават гръцки медии.

В Туитър Заев написа: "Поздравления, приятелю. Заедно с нашите народи ние постигнахме една историческа победа. Да живее Преспанското споразумение! За вечен мир и напредък на Балканите и в Европа!

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд приветства днешния вот в гръцкия парламент по споразумението между Атина и Скопие за преименуване на Република Македония, се посочва в прессъобщение на Съвета на Европа.

"Вотът в Гърция за одобрение на името Република Северна Македония е както смел, така и конструктивен", заяви Ягланд. "Надяваме се, че той ще допринесе за засилване на стабилността и сътрудничеството в региона. Поздравявам премиера (Алексис) Ципрас за неговата решимост и твърдост, довели до този успешен резултат", посочи още генералният секретар на Съвета на Европа.

Ратификацията от гръцкия парламент на споразумението между Атина и Скопие за преименуване на бившата югославска Република Македония на Република Северна Македония е историческо събитие, което открива възможност за нова ера на стабилност в региона, заяви председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Лилиан Мори Паские, цитирана от ТАСС.

"Това е исторически момент, аз бих искала да отдам дължимото на премиера (на Македония Зоран) Заев и на премиера (на Гърция Алексис) Ципрас за водещата им роля по този въпрос, както и на парламентите в Атина и Скопие за решителността и смелостта, проявени при решаването на този отдавнашен двустранен спор, който тровеше отношенията между двете страни в продължение на толкова години", посочи председателят на ПАСЕ.

"Ратификацията на споразумението открива възможност за нова ера на стабилност в целия регион и представлява пример за отговорност и помирение. От това печелят всички, които живеят в двете страни, в региона и в цяла Европа", добави Лилиан Мори Паские.

Германия също приветства гласуването на гръцкия парламент.