Премиерът Бойко Борисов отговори от парламентарната трибуна на депутатски въпрос на Антон Кутев от левицата за посещението му в Москва.

Участието му в петъчния парламентарен контрол бе след почти една година отсъствие и това не бе подминато от опозицията.

Снимки: Иван Григоров

"Смея да твърдя, че такова чудо няма - почти година премиерът не е стъпвал в парламента, за да отчете работата на правителството. Брилянтен пример за работеща парламентарна държава", заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Снимки: Иван Григоров

Борисов отговаря на въпрос на Антон Кутев от левицата за посещението му в Москва.

Снимки: Иван Григоров

"Това, което трасира президентът Радев, това постигнахме и ние, отидох да видя какво е трасирано, то не беше трасирано нищо", кратко отговори Бойко Борисов.  Той уточни, че е имал друг отговор, но отношението на социалистите към него е променило намерението му.

В реплика Кутев отбеляза, че закачката с президента Радев не е в полза на Борисов, защото държавният глава има по-висок рейтинг от неговия. Освен това, Вие, изглежда сте били на различни срещи с г-н Путин, защото Вашата оценка, поне това, което казва МС в официалното си съобщение, коренно се различава от това, което казва Кремъл, обясни защо държи на отговора на премиера депутатът.

Вие говорите как през България ще преминават 35 млрд. куб. м газ, Дмитрий Песков /говорител на Кремъл/ казва, че договорености по доставката на газ за България от "Турски поток" - няма, уточни Антон Кутев. Нито едно от съобщенията на МС не отговаря на това, което казва Путин, още по-малко Песков, Вие просто не се разбирате с тези хора, Вие имате някакъв начин на комуникация, съвършено различен от техния, коментира социалистът.

"Чакате да дойда в парламента не, за да се свърши някаква работа, а да си изговорите това, което сте си намислили*, отговори Борисов. ГЕРБ има по-висок рейтинг от БСП, а Мая Манолова - от президента Радев, посочи на свой ред премиерът.

Той припомни, че е имал тричасова среща с президента Путин, при това с преводач. Толкова да не съм разбрал това, което казваше, а и на живо го предаваха, не мога да се съглася с Вас, обори Борисов Кутев.

И уточни, че договор за газ имаме до 2030 г., става дума за допълнително количество газ, което ще влезе в България, и по третия либерализационен пакет трябва да видим как да го прекараме през газопреносната ни система до Сърбия, Унгария, Македония, Гърция. Това е проблемът между ЕК и Русия, посочи Бойко Борисов. Той информира, че на 13 юни в Белград се събират министри, ЕК, представители на руския газов гигант, за да решат как газът, поне част от него, да се търгува на територията на България, другата част да бъде с директни договори със Сърбия и Унгария.

Вие използвате случая да се заяждате с мен и да си разменяме реплики, на никого не помага. От една страна нашите партньори ми пишат, че съм васал на Путин, вие - че не се разбирам с него, недоумява Бойко Борисов. На кого да повярвам накрая, а три часа си говорихме най-добронамерено и като дойде тази година в България, ще го помоля да седне да ви обясни на руски и той какво мисли, ангажира се пред БСП Борисов.

Снимки: Иван Григоров

Снимки: Иван Григоров

Снимки: Иван Григоров

 

Снимки: Иван Григоров

Вижте цялата галерия от 12 снимки >>