"Имаше малки грешки, но истинският проблем, който ни спря за пълно влизане в Шенген, беше хаосът по границата. Не се справяхме добре, имаше и загинали полицаи. Това са три загубени години, но сега вътрешният министър Калин Стоянов се справя много добре", каза пред журналисти в Бургас лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. В морския град той се срещна с кметовете на общини, както и с бургаския градоначалник Димитър Николов и посети терена, където след десетина дни ще започнат строително-монтажните работи по изграждането на Университетска детска болница. 

Според Борисов частичното ни приемане в Шенген е успех за държавата и този факт трябва да ни радва.

"След застой и хаос и нищо, една лъжица асфалт не са сложили, сега благодарение на некоалицията за всички кметове и населени места се отпускат не малко пари за това, че има правителства. За всички критици на тази некоалиция - видяхме какво беше по време на служебните правителства, на липсващ парламент. Абсолютно мъртвило".

"Последните няколко седмици в преговорите и Мария Габриел и премиерът Николай Денков направиха много. Ние с Кирил (Петков) помагахме с двете комисии, с каквото можахме. Изрично трябва да благодарим и на австрийския бизнес, който е инвестирал в България. Той написа отворено писмо до ръководството на държавата, застана твърдо зад България. Бяха българи заедно с нас и те ще са изключително важни. Сега ние трябва да положим бързи усилия, защото условията сме ги изпълнили, да покажем, че пазим пак надеждно границата". 

"Колкото и да не им харесва на някои некоалицията - имаме частично влизане в Шенген, имаме бюджет, конституционна реформа, правосъдна реформа, зелена светлина от цялата европейска общност. Но трябва с удвоени усилия да вкараме България и по суша".

На въпрос за предстоящата ротация и за това, че неговото име се спряга за премиер нееднократно, той каза: "Като дойде 6 март, ще видите и каква ще бъде ротацията. България си имаше добър министър-председател. Но в тази ситуация сега е по-добре да се съсредоточим за работа с партиите, с хората, със структурите". 

По думите му в момента действащият принцип е "изключително демократичен - на жесток самоконтрол между всички участници в управлението". "Каквото мога да помогна навън и вътре в страната, съм го направил и резултатите са видими. Има ясно разписано споразумение за Денков - Габриел, а при ротацията - Габриел - Денков. Нищо повече", категоричен беше Борисов. 

По споразумението, което има между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, за смяната на министрите ще се направи анализ и ако има такива, които не са се справили толкова добре и напредъкът им не е толкова голям, ще бъдат сменени, обясни Борисов, като подчерта, че се изразява "по брюкселски". Това ще стане с анализ между лидерите и двамата премиери (бел. ред.: настоящият премиер Денков и бъдещият - Габриел). "Ще чуем оценките и ще вземем решение", добави лидерът на ГЕРБ. 

На въпрос дали в ДПС има качествени личности, които биха намерили място в правителството след ротацията, той каза, че във всяка партия има качествени личности. "Както за регулаторите се разбрахме да се търсят най-добрите, така се търси и за Министерски съвет. ДПС отдавна казаха, че не желаят да участват с министри в управления". 

"Стига сме се разделяли. Разединителите, които направиха така, че държавата да се мрази, 3 години мисля, че - никакъв успех".

Борисов коментира и проверката в "Лукойл": 

"След като години наред имаха свръхпечалба, мисля, че проверката е нещо като висша форма на доверие от страна на държавата към тях. От какво се притесняват, ако всичко им е наред? Да не би да са произвели повече горива и да ги изнасят по море, където да ги претоварват. Години наред ни взимаха по 1 лв. на всеки литър гориво".

Според лидера на ГЕРБ и "Еврозоната е постижима". "Ние бяхме на входа преди 3 години. Влизането в Европейския банков съюз е тежка задача. В чакалнята на еврозоната, когато си, тогава решението е политическо. Трябва да работим заедно, защото инфлацията е проблем", смята Борисов.

Кметът на Бургас Димитър Николов пък каза, че след около 10-ина дни започват същинските дейности по изграждането на детската педиатрична болница. Тя ще се намира в двора на Окръжна болница, санирана наскоро с държавни средства. "Има избрана фирма, избран надзор. В момента строителната фирма променя трасетата на водопроводите, кабелите и тръбите на Топлофикация, за да започнат големите изкопни действия", обясни Николов. 

Кметът на Бургас Димитър Николов

Снимка: БТА

Николов посочи, че за Бургас освен за Детската болница, е предвидено финансиране за Южния обход на комплекс "Меден рудник", двете кръгови кръстовища, за големите транспортни трасета на града - улиците "Транспортна", "Одрин", "Патиарх Евтимий", "Оборище", "Гладстон".

Общо за област Бургас сумата е 407 000 000 лева до края на 2026 година. За Община Бургас средствата са в размер на 237 000 000 лева са за благоустрояване на пространства, ремонт и рехабилитация на улици, изграждане на Студентски кампус, средства за мерки за енергийна ефективност на детски градини, изграждане на мостово съоръжение.

За община Камено средствата са в размер на 11 милиона лева; за община Приморско - 15 милиона лева; за община Айтос - 28 милиона лева, за община Царево - 15 милиона лева; за община Карнобат - 2 700 000 лева , за община Несебър - 15 700 000 лева, за община Руен - 10 200 000 лева, за община Созопол - шест милиона лева, за община Средец - 4 500 000 лева.

Борисов подчерта, че сега Министерството на регионалното развитие, трябва да работи "не на 100, а на 1000% от капацитета си", защото всички кметове ще входират документи и трябва по-бързо да им се даде поле на работа. "Министър, който се справя с такива задачи, може да остане да работи", посочи лидерът на ГЕРБ във връзка с предстоящата ротация. 

С Борисов бяха депутатът Теменужка Петкова и кметове на общини в Бургаска област

Снимка: БТА