"Март месец е критичен, но винаги съм казвал, че разчитам на самосъзнанието на българите. Да, нека си работят ресторантите, който иска да влезе, да хапне или да отиде на празник, но да знае, че пандемията върлува и отнема човешки животи", това предупреди премиерът Бойко Борисов по време на посещение в Чирпан.

По думите му, това, че отварят ресторантите, не значи да тръгнат всички и да се заразят. Внимание, дистанция, ум - да минем и март месец и с идването на пролетта мисля че ще е по-лесно, смята Борисов.

У нас всичко работи - учениците учат, фитнеси, молове, магазини работят, заяви той, като даде пример със съседните ни държави като Гърция, където действащите мерки са по-строги.

Той обяви, че се очакват още 50 000 дози ваксини тази вечер. Премиерът коментира още, че е направена такава организация за пристигащите ваксини, че още през нощта, когато се очаква да пристигнат у нас, да бъдат разпределени и ваксинацията да може да продължи. 

"Вчера са ваксинирани 16 000 души. Създали сме организация новите дози да се доставят още през нощта, за да може и утре ваксинацията да продължи. Полагаме огромни усилия на минутата да ги разкараме", увери премиерът.

Според него най-важното от изборите е след това да се създаде стабилна държава.

"Трябва да минем 3% от БВП. Само това ще оправи дефицитите в икономиката. Това трябва да бъде в съзнанието на всеки политик, който казва, че милее за държавата - как да върнем тези 3%.", заяви Борисов.

Преди това той посети пловдивското село Брестовица и инспектира започналите вчера изкопни дейности на трите нови сондажни кладенци за вода. Заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков информира, че с изцяло новия водопровод от 8-километра и подмяната на 25-километра вътрешно-проводна мрежа в селото брестовичани ще имат чиста от манган вода. 

"Хората да са спокойни, да имат и питейна вода, а и загубите по мрежата да са по-малко", заяви министър-председателят.

Проблемът с водата в Брестовица ще бъде решен окончателно с изграждането на нов довеждащ водопровод и помпена станция, за които общината ще изготви технически проект. Заместник-регионалният министър Николай Нанков и областният управител на Пловдив Дани Каназирева докладваха на премиера, че ще се работи по специална технология, благодарение на която няма да бъдат засегнати лозята и имотите на хората.

Средствата за кладенците, водопровода и помпената станция ще бъдат осигурени от Българския ВиК холдинг. Прогнозната стойност към момента за строителството на всички нужни съоръжения е близо 22 милиона лева.