Ние направихме така, че България да бъде давана за пример за нулева миграция, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред членове и симпатизанти на партията в Любимец.

Повод за коментара му е инцидентът, при който осемнадесет мигранти, починали от задушаване, бяха открити в изоставен камион в софийското село Локорско вчера. Други 34 млади мъже от афганистански произход са настанени в столични болници, повечето от тях са без опасност за живота, но има и няколко в по-тежко състояние. Те са открити близо до камиона, дехидратирани, мокри и премръзнали.

Виновни са лидерите на всички политически партии, които не съумяха да направят правителство. Служебното правителство толкова си могат, коментира Борисов. По думите му лидерите на политическите партии са "абдикирали" от основното си задължение след изборите да съставят правителство, което сега струва човешки животи.

"България беше даване за пример за нулева миграция. Каналите, които разтвориха Бойко Рашков и "Промяната", доведоха до ад", каза още той.

След вчера за какъв Шенген говорим. Цяла Европа говори каква продънена държава сме, каза още лидерът на ГЕРБ.

"Когато бяхме председатели на Европейския съюз, тогава се взе решение, че България е най-надеждната граница на ЕС. При нас беше нулева миграция. За две години кой възобнови каналите -не знам, но цяла Европа говори каква продънена граница сме", добави той.

Относно информацията, че България няма да приеме еврото от 1 януари 2024 г., Борисов коментира, че влизането в еврозоната е на два такта. Първият е политическо решение да те пуснат в чакалнята. Това означава, че те харесват. Затова ни пуснаха нас, хърватите се учеха от нас, а нашите приятели от Румъния ги отделиха от нас, добави Борисов.

След 2 април имаме важна задача и тя е да накараме политиците да направят редовно правителство. Това можем да го направим само при добър резултат - да сме първи, коментира лидерът на ГЕРБ.

Според Борисов това безвремие трябва да спре. 

Две лъжи лъснаха вчера - че страната е стабилна финансово и че няма проблем с мигрантите. Заради Петков, Василев и Рашков ни спряха за еврото и Шенген, коментира още Борисов. 

ГЕРБ е партията, на които САЩ и Европа разчитат да задържи България стабилна и в евроатланрическата общност. Когато Петков и всички останали ги беше страх, ние свършихме работа и за Северна Македония и за реална помощ за Украйна, каза още Борисов.