"Разбрахме се с колегата Конте буквално да ги смажем виновните за отпадъците от Италия", това заяви премиерът Бойко Борисов след среща в Министрески съвет с италианския си колега Джузепе Конте, който е на официално посещение у нас по негова покана.

"Запознах колегата с това, което нашумя в последния месец с отпадъците, които идват от Италия. Това, което се разпоредихме и се разбрахме, е буквално да ги смажем, ако има такива, които да се възползват от правомощията, които имаме в Европа за свободно движение на товари, защото то е много ясно регламентирано как могат да се движат и с какви сертификати. Така че всеки, който се опита да заобиколи закона, на двамата вътрешни министри ще разпоредим. А можем да въоръжим магистратите да направят много бърза операция и в рамките на седмица от двете страни да се разбере имало ли е някакъв проблем. Имам пълната увереност от премиера Конте, че ще помогне максимум да уточним и да накажем виновните, ако такива има", подчерта Борисов.

Това се случва на фона на информацията за нови 102 контейнера с италиански боклук, открити на пристанище Варна-запад. Прокуратурата вече проверява проверка на този и всички останали случаи, в които отпадъци от Италия бяха открити у нас.

Той заяви, че Италия е важен партньор за България в ЕС и съюзник в НАТО, изтъкна високото ниво на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни, както и желанието за увеличаване на италианските инвестиции в България и за разширяване на присъствието на български продукти на италианския пазар. Положителна оценка бе дадена на ръста от 10,2% на стокообмена за 2018 г., който възлиза на 4,86 млрд. евро, спрямо 2017 г.

Снимка: Министерски съвет

В рамките на срещата Борисов отбеляза желанието за активизиране на двустранното партньорство в енергийния сектор, предвид ролята на Италия в изпълнението на стратегическия проект Южен газов коридор и повишаването на енергийната сигурност в региона.

Важна е ролята на Италия и за изграждането на "Балкански поток" до границата със Сърбия, за което през септември миналата година "Булгартрансгаз" и Консорциумът "Аркад" (Саудитска Арабия и Италия) подписаха договор. Разширяването на газопреносната мрежа на страната ни заедно с други важни проекти допринася за укрепването на енергийната сигурност на България и за диверсификация на енергийните маршрути, подчерта още премиерът.

Снимка: Министерски съвет

Акцент в разговора между него и Конте бе и задълбочаването на сътрудничеството, обмена на добри практики и експертиза в областта на пътната инфраструктура и строителството, отчитайки опита на Италия и сравнителните предимства на двете страни.

"Имаме възможности също за съвместни проекти и насърчаване на туризма", каза още Борисов, изтъквайки природните дадености на България за морски, планински, културен, еко и спа туризъм.

Българският министър-председател изяви желание и за активизиране на партньорството в сферата на културното наследство, като подчерта колко богата на артефакти е България, която заема челно място по този показател в Европа именно след Италия и Гърция.

След съвместното изявление (вижте видеото), двамата си размениха футболни фланелки - Борисов получи такава с цвета на италианския национален отбор и своето име, а Конте - с цветовете на бъгарския и своето.

Снимка: Министерски съвет

Снимка: Министерски съвет

Освен това Борисов му подари реплика на Триделния съд от Вълчитрънското съкровище.

Снимка: Министерски съвет