Това, което правим на Западните Балкани, цели мир. Но за да има мир, трябва да имаме силни въоръжени сили и да кооперираме държавите от Западните Балкани към нас, каза премиерът Бойко Борисов на неформалната среща на министрите на отбраната от ЕС в НДК.

Пред министрите и другите участници, които дойде да поздрави лично и да говори пред тях, Борисов посочи, че България активно модернизира въоръжените си сили, повишава възможностите на армията и в следващите години за проектите за нов изтребител, сухопътна техника и кораби има ясни програми и възможности на бюджета да ги покрива.

Къде по-добре да говорим за мир, отколкото пред военните министри, каза Борисов, който отбеляза важността и усилията за мир в региона. Затова в цялото ни председателство, благодарен съм на ЕС, на Доналд Туск, на г-жа Могерини, на всички колеги премиери, канцлери и президенти в ЕС, че сложихме тази тема на масата, посочи Борисов.

Защото като гледам, добави премиерът, много от вашите армии със своите контингенти все още сме заедно, тъй като и България участва в Босна и Херцеговина, в Косово и на други места. Дори не е затворена страницата за Балканите. Тези предизвикателства налагат истински да се борим и да отчитаме колко и какви рискове, и за колко кратко време могат да се развият на Балканите, коментира Бойко Борисов.

Благодарих на всички, защото тази тема се сложи на масата, след няколко дни в София, когато ще се съберем лидерите на Балканите и ЕС, отново ще я дискутираме. Но аз искам да помоля за вашата подкрепа, защото никой по-добре от вас не познава военните опасности, опасността от война на Балканите, и когато с вашите правителства обсъждате темата, ви моля да не я подценявате, обърна се българския премиер към участниците в срещата.

Бойко Борисов посочи общата европейска отбрана, заделяните фондове, усилията, които се влагат, като положителна стъпка напред, но не и всичко, което може да се постигне. Във военната индустрия, в кооперирането между отделните държави, в кооперирането по отделните видове и родове войски и съответно техниката, която е необходима за тях.

Два процента от БВП са много пари и годишно сигурно, ако погледнем бюджета като БВП на всички държави, ще излязат трилиони за въоръжение.

Не смятам, че е нужно всяка държава да купува от "щанда на килограм", може и колегите от НАТО, а и колегите в ПЕСКО да направят много по-точен разчет за коя държава какво би било приоритет, ние сме на Черно море, с Гърция сме на южната граница, за всяка една държава какъв да бъде акцентът, какво да й се даде да произвежда, за да може да запази своя отбранителен капацитет, учените и инженерите си, които работят в тази промишленост. И, разбира се, да ни гарантират общата сигурност, добави премиерът.

Мисля, че това в сферата на миграцията специално България го изпълни в пълен обем и година и половина през страната имаме нулев миграционен натиск. Можем да се справим с всякакви предизвикателства и истински се надявам и в днешния ден и в разговорите ви да стигнете до още по-голямо задълбочаване на нашата обща европейска отбрана, каза премиерът.

Борисов добави, че за това има огромни възможности, като напомни, че в Европа се произвежда една от най-добрите военни техники в сферата на сухопътните войски, на бронираните машини, авиацията, ракетите, и ако нещо може да развива нашия потенциал, да открива работни места, парите да остават в европейската икономика, това би било добре за всички.

Премиерът отново изтъкна и важността на усилията за нормализиране на отношенията с Турция. Много пъти на Европейски съвет съм поставял въпроса - ако Турция е толкова неприемлива и се води толкова тежка реторика между големите и напреднали в икономическо отношение държави в ЕС, не казвам, че без право - точно обратното, винаги сме говорили за свободата на словото или за проблемите, които има в Турция - но в същото време това е най-силната военна машина в южния фланг на НАТО. Така че трябва да положим усилия и в политически план да се нормализират отношенията, убеден е премиерът Борисов, защото, по думите му, иначе рисковете в тази част на Европа, Балканите, включително Гърция и Кипър, стават много сериозни. Затова ви моля, едно е политиката, публичната реторика, да се харесваме на избирателите си, но искам да съм убеден, че южния фланг на НАТО е напълно защитен, защото България се намира тук, заяви Борисов.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и политиката на сигурност и заместник-председател на ЕК Федерика Могерини благодари на премиера за присъствието му, като добави, че то показва значението, което той отдава на общата работа в областта на отбраната. Това е много важно за нас, каза Могерини, като благодари също за отличното по думите й европредседателство на България и за сътрудничеството при подготовката на днешната неформална среща.