"Президентът Румен Радев никога не е предоставял нито една идея. Никога. Идея ли е това да подпомогнем всички бедни, да подпомогнем икономиката, да преборим коронавируса или първият сняг да падне догодина декември?". Това попита риторично премиерът Бойко Борисов по повод острите критики на президента вчера.

С ядосан тон, Борисов на няколко пъти каза, че не иска да коментира думите му, но все пак обясни: "Нито искам да чувам... Но когато някой напада и удря, вие да кажете двама се бият... Правителството никога не сме казали една дума. Вчера това, което каза, той излъга, в което аз се заклевам във внуците си".

После от думите му се разбра, че визира ветото на Радев върху Закона за извънредното положение.

"Обади ми се, че ще върне ветото с двете точки. С две ръце го подкрепих - за спекулата - приех, макар че БСП го предложи. И по двете точки се обадих на депутатите и казах: "Приемайте, за да вървим заедно напред". После вижте какви неща отговори, че България не била готова за кризата", възмути се премиерът.

"Защо не ме сравняват с Източния блок, а със Сингапур. Днес стигаме чак Сингапур", обясни Борисов. След което каза, че днес е уговорил с президента на Южна Корея да ни изпратят 30 000 PCR теста, а 1 милион теста е поръчал на ЕК, "но не могат да ги намерят".

"Вероломно нападение е да кажеш, че България не е готова за кризата, това не е протегната ръка. Аз моята работа си я свърших и си я върша всеки ден", върна се отново на темата за президента Борисов.

Преди коментара си премиерът посети цеха за производство на маски "Венера стил" в Хасково, за да се увери как се шият продуктите.

От срещата стана ясно, че това е цехът, чиято продукция е най-харесвана от европейските лидери.

"Явно са оценили продукта, направиха поръчката", каза министър-председателят.

Борисов бе посрещнат от управителя на цеха и попита дали ще има за него маска. "Интересни артикули правите, вашите маски първи ги одобриха по Европа", похвали се премиерът. Той влезе директно в залата, където се шият маските при шивачките, а те една по една се снимаха с него.

Борисов хареса от цеха и подарък за сватбата на зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков (б.а. в цеха се шие всякакъв вид текстил, освен маски).

Директорът обясни какво представляват най-добрите маски в България - не се прави компромис с качеството, на добра цена са, шият се от изключително качествен памучен, непромокаем плат, с филтърен материал, който защитата от вируси отвън и отвътре. С такава маска може да се работи 2-3 часа, а после се пере и глади с ютия и може да се ползва 4-5 пъти. На ден в момента се шият по 4 000 бройки. Отскоро започнали да се произвеждат и детски маски, "които много се харесали". А Борисов добави: "Има весели цветове".

Управителят на цеха заяви още, че е възможно да се произвеждат за цялото българско население.

В заключение премиерът обяви: "Правим всичко възможно за икономиката".