В България се въвеждат трудно нещата, аз не си спомням нито една реформа на БСП за сто години управление. Ако е било лесно, вие да сте въвели тол системата. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на изслушване в Пленарната зала по въпросите на тол системата и заплащането на винетки, поискано от "БСП за България".

Преди изказването на премиера председателят на БСП Корнелия Нинова коментира, че няма нито един печеливш от тази реформа, освен фирмите, които ще приберат 32 млн. лева за обслужване на тол системата. "Г-н премиер, не можете да проведете нито една модерна реформа като хората", обърна се тя към министър-председателя.

Борисов отговори, че предстои Министерски съвет да вземе решение за изваждане на 115 км пътища от община София и още 40 км от община Варна. С другите 12 общини се водят преговори и по същия начин ще ги извадим и тях от обхвата, съобщи Борисов. С кое съм нарушил закона или правовата държава, попита Борисов. Моето правомощие и на МС е да го гласуваме, добави още той.

Снимка: БТА

Едно е да строиш двулентови пътища, друго е 12-лентови. АМ "Европа" и "Хемус" се строят усилено, другите се ремонтират. "Струма" се строи усилено, добави премиерът.

Снимка: БТА

Министър-председателят коментира, че вчера са разговаряли с превозвачите. "Ние с превозвачите нямаме тема", каза Бойко Борисов. По думите му на срещата снощи са се договорили, че в рамките на седемте процента, които се заплащат към националните оператори на тол системата, ще бъдат доставени необходимите бордови устройства. По думите му товарните автомобили и тези за превоз на хора, които имат по-съвременните джипиес системи ще ползват тях.

"През този период докато се напасне системата, всички ще плащат така както са плащали досега", увери министър-председателят.

Снимка: БСП

В тази връзка народният представител Георги Свиленски коментира, че въпросните седем процента комисионна не се плащат от превозвачите, а от държавата. "Превозвачите няма да платят една стотинка по-малко на километър", заяви депутатът.

"32 млн. лв. вместо да отидат за ремонт на пътища, ще отидат в частна фирма", констатира Свиленски. Той попита още защо само една фирма в България отговоря на условията за доставчик на джипиес тракери. "Вие сте създали такива условия, че от всички фирми в България, които предоставят услугата джипиес тракери да отговаря само една", посочи депутатът.

Министър-председателят благодари на здравните власти за добрата работа по прибирането от Италия на децата от Каварна. Вчера по негово разпореждане децата бяха прибрани с правителствения самолет.

Премиерът заяви, че е по-притеснен от това дали ще издържи НОИ при една епидемия от коронавирус. Той се обърна към лидерът на левицата Корнелия Нинова, която вчера настоя държавата да поеме разходите за лицата, които са в карантина, независимо дали са осигурени или не. "Сега действащият нормативен акт е първите три дни да се плащат от работодателя, другите 11 трябва да се поемат от НОИ", обясни Борисов и допълни, че това ще е предложението му към здравния министър. Борисов предупреди, че при разрастване на епидемията НОИ ще се изпразни.

Ако нарастват на 50 -100 - 200 хиляди, които да си седят в къщи и да им се поемат помощите от държавата - НОИ ще се изпразни, коментира Борисов.

"Все пак, когато взимаме някакви решения, щом сме парламентарна република да мислим, че и след нас управляващите ще имат нужда от средства", обърна се Борисов към левицата.

Снимка: БТА