Премиерът Бойко Борисов отново е на инспекция из страната със своя джип - този път в Пазарджик, където разгледа нова сепариращата и компостираща инсталация в регионалното депо за битови отпадъци. Заедно с него бяха здравният министър проф. Костадин Ангелов и министърът на екологията и водите Емил Димитров. 

"Депото ще доведе до пречистване на въздуха и това ще рефлектира върху здравето на хората - по-ниски нива на фини прахови частици, по малко мръсен въздух", заяви Борисов, като изтъкна, че са инвестирани милиони в завода.

"Да хвърляш боклуците по ливадите е безплатно, затова не е правено 30 години, запалват го, тровят хората и след това Ангелов вика първи сме по смъртност, как няма да сме първи, като чак сега, 2020 ще свърши, се занимаваме с депа. Депото е било спряно през 1986 г. Сега коя година е? Тези, които обичат да бърборят много, да видят какво са направили за 50 г. и да го сравнят с нашето за няколко години", добави премиерът.

Според министър Димитров изпълнението на проекта е за пример.

Инвестицията е около 19 млн. лв., посочи кметът на Пазарджик Тодор Попов, който показа на премиера новите съоръжения. Градоначалникът отбеляза, че до края на годината започва изграждането на западния околовръстен път на Пазарджик, което ще помогне за извеждането на тежкия трафик, който идва от Велинград и Пещера. Попов заяви, че Пазарджик е бързо развиващ се град и благодари на премиера за добрата съвместна работа.

Снимка: Официален профил във Facebook на Бойко Борисов

Екоминистърът обяви още, че се рехабилитира мрежата по част от Баташкия водносилов път, с което ще се даде възможност на всички земеделски производители да бъдат захранени с необходимото количество вода.

"Всички производители на ориз в Пазарджишко ще бъдат захранени с необходимото количество вода тази година", съобщи пък екоминистърът.

"Ще субсидираме общините допълнително, за да има по-високи заплати за лекарите и сестрите, които отиват да работят в провинцията. Сега разработваме програма за жилища. Тук ще направим реновация на сграда, която да се дава на медицински сестри, за да могат да учат. Ще могат да го ползват и лаборанти. Проектът е за 7 млн. лева", заяви на свой ред проф. Ангелов. 

"За радост имаме трайна тенденция - броят на оздравелите е по-голям от броя на заразените", каза още Бойко Борисов и подчерта, че тази статистика се дължи изцяло на медиците.