"За нас най-важното е да гледаме напред след края на Борисов и само ние имаме реални предложения за решение на проблемите с грижа за хората", това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването "Годината" по Дарик радио.

"Проблемът понякога не е в мерките, дали краткосрочно или дългосрочно ще затворим. Проблемът е в доверието. Не им вярват. За да се реши проблемът, трябва да се възстановява доверие. Това правителство няма как да го възстанови, то е на финала си. Доверието ще се възстанови с парламентарните избори, с нов кредит на ново управление. За нас най-важно е да гледаме напред след края на Борисов какво. Какво правим в здравеопазване, в образование, в икономика, в социална политика, демографска политика. Това е вече перспективното за България. Ясно е, той си отива. Всичко го критикуват. Добре, но кажете: болниците ще бъдат ли търговски дружества, какво ще правим с онлайн обучението? Как ще въвеждаме високи технологии. Изкуствен интелект навсякъде чука на вратата", подчерта още лидерът на БСП.

Тя коментира и водната криза.

"Първо, по времето на ГЕРБ се нарязаха и продадоха на скрап "Напоителни системи". Голям удар върху ВиК сектора и българското земеделие. Първа стъпка и първа задача - възстановяват се "Напоителни системи" с държавни пари и стават държавна собственост", изтъкна още Нинова.

Лидерът на БСП обърна внимание, че вероятно ще се ремонтират язовирите.

"Въпросът е за собствеността и контрола. Ние смятаме, че водата е национално богатство и че трябва да бъде изключително държавна грижа. Какво като се ремонтира язовира на един концесионер, на който му е дадена дългосрочна концесия. Той отглежда вътре риба, не изпълнява изискванията за поддържане на язовира и при по-големи валежи той къса стената и залива Мизия, Липница и Крушовица. Даването на концесии на язовири крие лобистки, частни интереси, кражби и корупция. Трябва там да пипнем", допълни още Нинова.

"Третото е водопреносната мрежа в градовете, пречиствателните станции", коментира още Нинова.

Тя припомни, че БСП са предложили средства в държавния бюджет, които да се вложат във водопреносната мрежа.

"ВиК секторът в нашата програма е изключителен приоритет заедно с още няколко инфраструктури национални: железници, плажове, ВиК сектора, енергийната инфраструктура", заяви още Нинова.