Премиерът Бойко Борисов коментира казуса с избитите животни в Странджанско заради чумата в началото днешното редовно заседание на Министерския съвет.

"Това, което се прави с животните, е по европейска и световна практика. Искам да извадите статистика и да кажете как е правено от комунизма до днес. По същия начин - армията загражда и животните се евтаназират. Аз гледам животни и знам какво е да се случи нещо такова. Това ти е като дете. Животните са много мили, но трябва да се направи, каквото е необходимо, за да се спре заразата. И да се обясни на хората, че изпуснем ли заразата да се разпространи, тогава ще плачат всички и щетите ще са за стотици милиони", добави министър-председателят.

"Проявете съчувствие, плащайте бързо и обяснете на хората, че тази напаст ще плъзне навсякъде и след това нищо няма да можем да изнесем за години. Обяснете хубаво и покажете как е действала комунистическата партия. Нито сме изверги, нито не ни е жал за животните. Помолете хората да не крият животните. Заради няколко животни може да се случат много големи щети, защото имаме 1,3 милиона животни. Едно да е убием 4000 животни, друго е 1,3 милиона. Премине ли тази зараза през планината, ще стане катастрофа", категоричен е премиерът.

"Вземете всички мерки за дезинфекция. Спомням си, че по време на комунизма не се даваше дори кола да премине през тези райони. Обяснявайте от сутрин до вечер от какво сме принудени да изберем. Упрекът ми е затова - това е най-милото на хората. Веднага подгответе стада, платете им парите, за да могат да си напълнят малките фермички и кошари с животни. Всичко трябва да се гарантира на 100%. Колкото и да струва, сега е малко, после поражението ще се измерва в десетки и стотици милиони", заключи Борисов.