Бойко Борисов възнегодува от медийни тълкувания, според които разговорите с парламентарните групи на ДПС, БСП и ИТН са повод за оформяне на нова коалиция. Лидерът на ГЕРБ говори пред журналисти в кулоарите на НС днес.

"Коалиция с БСП и ДПС няма да правим, ИТН бяха първите, които употребиха думата чегъртане. Срещу безотговорността на ПП-ДБ личностите в парламента трябва да вземат решение дали да се отива на избори или не. Вчера чух доста от лидерите на другите партии. Преди да сме почнали преговори, чуваме кой ще е помощно колело, нямало да бъде така. Чакайте, извинявайте. Ние това не предлагаме", започна Борисов.

Той предупреди за опасност държавата да бъде влезе в неплатежоспособност през лятото в случай, че политическата криза не бъде разрешена и отново подчерта, че не мисли за коалиране с други освен ПП-ДБ.

"Искате избори, искате дефолт - както казват в Щатите, още юни месец? Ще го получите. И медиите сте част от това, част от всички българи, И когато поднасят вашите водещи грешна, манипулирана, отсега показващата тактиката на нашите опоненти, коалиция "магнит", коалиция "хартиена". Чакайте бе, аджеба, ПП и ДБ бяха с Корнелия Нинова и Слави Трифонов коалиционни партньори, тогава защо нема такива въпроси във вашата телевизия, защо към мен?", възмути се лидерът на ГЕРБ.

Той продължи с уточнението, че не е нервен, а "сериозен и отговорен" и се закани: "Щом всички вкупом - политическите партии, искат всички да паднем в пропастта, ще паднем. Българите трябва задължително, и заради вас, да ни накажат така, както ни се полага. Да искаш с 60 депутати от 240 да ти дадат абсолютна власт, е арогантно, безотговорно и неосъществимо. Абсолютно същото се отнася и за нас, с няколко депутати в повече."

Борисов даде да се разбере, че разграничаването от БСП и ДПС е породено от медийни интерпретации за коалиция с тях:

"С уважение ще се отнесем към другите политически партии, ще им представим нашата програма, ще използваме днешния ден, но по този начин представено - коалицията БСП-ДПС-ГЕРБ, няма да ви дам тези думи да ги сложите."

Председателят на ГЕРБ отново каза, че партията му предлага "само личности", но в добавка изнесе ново предложение за продължителността на евентуален мандат.

"За 3 месеца, за 1 месец, за 6 месеца. За да не може ПП-тата и ДБ-тата да се хванат, мокрият им сън да стане реалност - ГЕРБ с БСП и ДПС, за да ни биели на местните избори. Няма да стане, няма да го позволя, няма, каквато и да е реакцията на партията, да стане. Но искам всички да знаят, че и вие включително, като българи, сте виновни за това. И ние, и всичката политическа класа. Тя не заслужава доверието на българите. Включително и ние, след като се ръководим от подобни мисли", категоричен беше Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обърна внимание, че днес е 30-и ден, в който депутатите взимат заплати, но са свършили "нула работа". "Следващите 30 ще е същото", предрече той и отново се обърна към журналистите: "Няма да се получат опорките, няма, и всички ще се засилим и ще паднем в пропастта, която ще е следващите избори".

В края на изказването си Борисов напомни на лидерите на ДБ, че властта остава в държавния глава, а самите Иванов и Атанасов според него не се чувстват комфортно в коалицията с ПП:

"На президента Радев му желая да е жив и здрав, защото дълго ще управлява и е последното спасение на българите в момента. Това го казвам на Христо Иванов, Атанас Атанасов и всички тези, които стоят отстрани, от ДБ-тата, срамуват се от ПП-тата, но мълчат, потривайки ръчички, че могат да вземат нещо в местната власт".

Бойко Борисов завърши напомняне на това, че няма да влиза в коалиция при разговорите днес, че предлага временен кабинет с авторитетен лидер и че... отива "на среща с отвъдокеански партньори":

"Аз съм категоричен. Или личности, които за 1 месец дори правителство, за 3 месеца, но няма да допусна да ми залепите етикет. Тези, които управляваха и с БСП, и с ИТН, са ПП и ДБ. ГЕРБ не управлява с тях. Желая ви лек ден, защото имам важна среща с отвъдокеански партньори".

Представители на ГЕРБ-СДС, водени от Десислава Атанасова, ще се срещнат в 11 ч. с ДПС, в 13 ч. - с БСП, в 15 ч. - с ИТН, а в петък - с "Възраждане". След това следват лидерски разговори.

По-рано депутати от ГЕРБ, участвали в дискусиите по секторни политики в съвместната им управленска програма с ПП-ДБ, дадоха още нюанси за това напълно затворена ли е вратата за разговори с втората сила в парламента. 

По думите на Костадин Ангелов пред БНТ диалогът с ПП-ДБ не е изчерпан, но от ГЕРБ-СДС са очаквали повече сериозност и зрялост. Той смята все пак, че "най-стабилното управление, което може да реши кризите", е именно с тях. Ангелов каза, че са били изненадани от това, че ПП-ДБ са казали публично, че са готови с управленската програма без да говорят с тях и са обявили състава на кабинета, без да ги информират предварително за него. 

Делян Добрев пък коментира пред NOVA възможността за съставяне на редовен кабинет с първия мандат. По думите на народния представител трябва да се даде възможност на останалите партии, които искат да дадат подкрепата си за кабинет на ГЕРБ-СДС, да предложат свои експерти или политически лица. След това, решението ще е в ръцете на мандатоносителя. Добрев обаче допълни, че министър-председателят трябва да е избор на ГЕРБ.

"Вероятно ще предложим комбинация от политици и експерти. Ако имаме половината брой депутати, е справедливо да имаме половината министри. Една част ще бъдат политически лица, една част ще бъдат експерти", обясни идеята на ГЕРБ Делян Добрев. Според него коалиция не може да бъде създадена в рамките на това НС, но важно било да се състави правителство. Той добави, че "ключа към създаване на правителство в последните 3-4 парламента винаги го е държал Христо Иванов, а не Корнелия Нинова". 

Пред bTV Деница Сачева повтори тезата, че продължавали да смятат, че най-доброто за България е правителство между първите две избрани политически сили, "защото ще изрази в най-голяма степен вижданията на хората, участвали в изборите", но и че не приемат подхода на ПП-ДБ. "Не приемаме тяхната оферта цялата изпълнителна власт да е на ПП-ДБ, а ГЕРБ-СДС да упражнява контрол от Народното събрание", подчерта Сачева.