Националният съвет за превенция и защита от домашно насилие е важна стъпка в усилията ни в подкрепа на всеки, който е застрашен, заяви премиерът Николай Денков преди началото на днешното редовно правителствено заседание, цитиран от БТА.

Днес ще вземем решение за състава на Националния съвет за превенция и защита от домашно насилие, посочи Денков. Той отбеляза, че в резултат на екипната работа на няколко министерства вече имаме основи на Националната програма за превенция и защита от домашното насилие, която ще обедини усилията на всички по системен начин.

С днешното решение на Министерския съвет (МС) попълваме състава на органа, който ще гарантира изпълнението на държавната политика за защита от домашно насилие, заяви Денков.

Министър-председателят съобщи, че към момента в ход са седем проекта към Министерството на правосъдието, свързани с противодействие на домашното насилие. Увеличихме броя на кризисните центрове в страната от 29 на 31. Осигурихме безплатна правна помощ на пострадалите от домашно насилие, посочи Денков. По думите му това е едно огромно облекчение за хората, които в най-трудните моменти имат нужда от професионална подкрепа и не могат да си позволят да платят за такава.

Денков припомни създаването на сектор "домашно насилие" в МВР, който трябва да ръководи и организира цялостната дейност на министерството по линия на защитата от домашно насилие. В края на миналата година стартира и приложението "Помогни ми".

От всяка точка на България нуждаещите се могат да открият всички координати на институциите, близо до тях, които са ангажирани с подкрепата и защитата на пострадалите, каза Николай Денков.