Премиерът Бойко Борсов, който днес беше на инспекция на магистрала "Хемус", коментира пред журналисти горещите политически теми. 

По повод исканията за оставка на правителството и предложението за съставяне на експертен кабинет, което първо дойде от ДПС, а след това и вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов подкрепи в името на диалога, министър-председателят каза:

"Проблемът на сегашната ситуация е, че много от извънпарламентарните партии, които не по моя вина, преди изборите се разцепиха на три партии в център дясно и не можаха да влязат в парламента. Оформиха се и нови политически проекти и те също не са в парламента. И сега за няколко месеца те са длъжни да загряват, дето се вика, около пистата, за да подберат повече избиратели, които да гласуват за тях. Така че те няма да спрат, разбирам ги, това е изцяло в тяхна полза, но не значи, че ние заради всеки, на който му се приискат избори или е загубил, трябва да провеждаме такива. Миналата година имахме два избора - европейски и местни, само след няколко месеца ще има редовни. Кое налага това бързане?

Експертен кабинет устройва ГЕРБ най-много. Мен ме устройва най-много, защото ще мога да си работя в партията. Изгоден е, но не е отговорен. Всички, които искат да влязат в парламента, аз ги познавам много добре. Едни са ми били вицепремиери, други са ми били министри, трети са ми били в екипа, знам им качествата, а повярвайте това е правилно, само ако има много висока политическа култура във всички, защото светът е вече в страхотна депресия".

Борисов изтъкна, че най-важните неща за България "ги свършихме в този мандат" - нулева миграция, влизането в еврозоната, водеща роля в региона за конфликта в Средиземноморието.

"Ще видите един ден и колко много сме помогнали, за да има вече среща в Истанбул между Гърция и Турция, има хора, които го оценяват", похвали се той и изтъкна: "Засега правителството остава в този формат. Всичко може да се направи в името на България, но когато има диалог".

Попитан възможно ли е да бъде възобновен диалогът между него и президента, премиерът отговори:

"Диалогът между двете институции си върви - относно генаралитета, посланиците, мероприятия, които провеждаме заедно. Бяхме заедно с него на процеса "Акаба", той говори хубаво за България, за което съм му благодарен. И двамата бяхме горди. Но той също вече е политически играч. Той не е равноотдалечен, не е безпристрастен, много силно политически украсен е - към коя партия - дали нова, дали ДПС, дали БСП, които го избраха, със сигурност не към ГЕРБ - но това го прави политически субект".

По повод коментара на Румен Радев, че може да има помирение едва когато бъде изчистен въпросът със записите с гласа на Борисов и снимките с пари в чекмеджето му, премиерът коментира:

"Той като говори, трябва много внимателно да си мисли и за себе си. Аз съм готов и много пъти съм изяснил... но как само коварно неговите хора от най-близкото му обкръжение ме "сготвиха" по един много, много елементарен начин. С една прекрасна госпожа - в мое отсъствие дойде и нащрака всичките тези работи. Направиха го по перфектен начин, шапка им свалям. Много добре бяха изучили ситуацията, години наред са се готвили за подобен момент. Грешката им беше, че пуснаха клипа със спалнята, къщата, с най-сервизните ми помещения в мое отсъствие. Ако примерно е имало пари... ама кой държи злато, пари, диаманти в едно чекмедже, след като касата е точно пред вратата. Всички я знаят, там я заварих. Като ченгеджийска операция го направиха фантастично. Неслучайно само той го повтаря. Най-близкото му обкръжение го свърши.

А неговите записи с прикриването на проверка са направени със законни СРС. Като говорим за едните записи, да говорим и за другите. Ама полза има ли? Не. За мен случаят е приключен, взел съм си поуките... Но след това майсторски започнаха да нареждат други неща - примерно убийството на манекенка в Гърция, през различни сайтове, изведнъж гръмна, то се оказа пълна лъжа. После - Борисов пие ракия и дерибейства с гангстерти - гангстерът се оказа австрийският канцлер Себастиан Курц, с когото сме в Австрия. И още примери с къщи, острови и подобни мога да дам, но, за съжаление, много от нещата хората тях започват да вярват".

На въпрос за роенето в ГЕРБ и отцепването на хора към новия проект на Цветан Цветанов, Борисов отговори:

"Един от големите проблеми на ГЕРБ беше, че имаше хора, които искахме да отстраним, и голяма част от тях ги отстранихме, сега те започнаха да се консолидират, не съжаляваме за тях, точно обратното, и ГЕРБ става една нормална партия".

По повод протестите премиерът каза:

"И аз бих протестирал срещу други партии, за неща, които смятам  за неправилни. Разбира се има хора, които народът ги усети какви са и какво искат да постигнат, затова и Великите им народни въстания не могат да съберат колкото и една конференция на ГЕРБ".

Помолен за коментар за действията на полицията, той пък заяви:

"Тормозят ги, мачкат ги. Единствените указания, които сме дали, са да се пазят хората". 

Борисов говори и за двамата руски дипломати, които бяха изгонени от страната като шпиони, защото събирали информация за модернизацията на българската армия:

"Още преди няколко години предупредих президента Путин, тогава премиерът Медведев беше в България, че на територията на България има недопустими неща, нашите служби са добри, прокуратурата е много стриктна в това отношение - че всеки, който се опитва да шпионства, по надлежния ред, който е много добре описан в международните отношения, ще бъде отпратен".

Запитан ясно ли е с каква информация разполагат службите, Борисов отговори: "За да действат така ДАНС и прокуратурата, имат достатъчно информация".

За пандемията пък премиерът заяви:

"Светът влиза във втора вълна от коронавируса. В България така направихме с мерките, че не можете да усетите пандемията. С 60/40, 80/20 успяхме да запазим стотици хиляди работни места. Безработицата в България е към 7%, докато в САЩ и Великобритания минават 25-30%".

Той отхвърли възможността за увеличение при тол таксите.

Министър-председателят направи оглед на участъка между пътния възел "Буховци" и пътния възел "Белокопитово" на АМ "Хемус".

"Само този участък ще скъсява пътя от София до Варна с половин час", е изтъкнал Борисов. Трасето е с дължина 16,32 км. То ще се състои от две ленти за движение, две ленти за изпреварване, две аварийни ленти, водещи ивици, два банкета и средна разделителна ивица. В участъка е предвидено изграждането на пътен възел "Буховци", пътни връзки с п.в. "Белокопитово", седем виадукта, един мост и десет селскостопански подлеза. Участъкът между "Буховци" и "Белокопитово" трябва да е готов до 2021 г. Работата по АМ "Хемус", както и по всички други големи инфраструктурни обекти в страната, не е спирала по време на пандемията", подчерта той.

По-късно Бойко Борисов разговарял с инвеститори от автомобилния сектор и отбеляза подкрепата на правителството за бизнеса в условията на пандемията. Представителите на фирмата за производство на автомобилни стъкла са благодарили за бързите и адекватни решения на кабинета в отговор на последиците от кризата, причинена от COVID-19, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.