Премиерът Бойко Борисов ще е първият български държавник, който посещава търговската камара в САЩ. Това заяви мениджър комуникации Даниел Киряков от Американската търговска камара в България по bTV по повод официалната визита на българския премиер в САЩ.

В Американската търговска камара Борисов ще се срещне с представители на 15 компании, които са проявили интерес към страната ни, сред тях са гигантите Гугъл, Ей Ти енд Ти, Майкрософт, Дженеръл Да.

Според Киряков срещата е станала възможна, заради добрите отношения на камарата у нас с българския кабинета и институцията в САЩ.

В търговската камара на САЩ членуват 3 млн. частни бизнеса. Тя е диалогичния партньор с американското правителство за всички теми, касаещи бизнеса.

"Ако САЩ е шеста по инвестиции у нас, то това означава, че имаме кадърни хора, които да вършат ценен труд и произвеждат продукт с висока добавена стойност", обясни Киряков.

Според него съчетанието на високите технологии и знанието е бъдещето на България.

България даде ясни сигнали, че е силен съюзник в НАТО и се развива възходящо като икономика. Бизнесът е подготвен и добре структуриран, а политиците трябва да представят постиженията на страната, така че те да са ни силната карта по пътя към безвизов режим със САЩ, коментира Киряков.

Eкспертът обясни, че сред основните теми на предстоящата среща между американския президент Доналд Тръмп и българския премиер Бойко Борисов ще са енергетиката и модернизацията на българската армия.

Освен това подчерта, че ще бъдат обсъдени и ключови сектори като дигиталната трансформация, киберсигурността и по-добрия обмен в образованието.

"През последните няколко години България не е скрита за инвеститорите и политиците в САЩ. Инвестициите са много по-големи, отколкото преди време", обясни Киряков.

Той беше категоричен, че енергийната независимост на страната е част от националната сигурност, т.е е важно да има диверсификация на петролните, газови и енергийни източници.

Освен това изтъкна, че американски енергийни експерти са заявили участие по изграждането на АЕЦ "Белене" - желание, което преди не се е наблюдавало.

"Сделката за изтребителите F 16 не е просто покупка. В момента имаме възможността не само да изхарчим 2% за армията, но и да вдигнем стандарта на въоръжените ни сили", коментира още той.

Срещата на Бойко Борисов с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом е днес. В 21 ч. българско време (14,00 часа местно) е планирано Бойко Борисов да пристигне в Белия дом, където първо ще има разговори на 4 очи с президента Тръмп в Овалния кабинет. Следва разширена среща на двете официални делегации. В българската участват вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, министрите на финансите и икономиката Владислав Горанов и Емил Караниколов.

Сътрудничество в отбраната и сигурността, енергийна диверсификация, чуждо влияние у нас и сигурността на Черно море са темите, които се очаква да доминират разговорите.