Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е оптимист, че ще има редовно правителство, но в същото време подчерта, че едно е ясно - коалицията няма да е между неговата партия и "Продължаваме промяната".

"Видно е, че с тях (Продължаваме промяната - б.р.) коалиция не може да се прави. За мен беше важно двата съюза, в които членуваме - Европейският и Атлантическият да бъдат обезпечени със закони, за да не се изкриви тази линия", заяви Борисов в града на тепетата, където посети стадиона на "Ботев" заедно с кмета.

"Кирил Петков е последният, който може да говори за прозрачност. Той пазаруваше депутатите на ИТН, непрозрачно без камери", коментира той по-ранното изказване на съпредседателя на ПП, че на разговори се канят всички партии и се прави прозрачно.

Борисов смята, че народът иска правителство и потвърди, че ГЕРБ иска същото.

"Оптимист съм, защото народът ни притиска, иска да му решават проблемите. Хората ни притискат, за да свършим работа, не да ходим на избори през два месеца. Затова ни плащат", каза още лидерът на ГЕРБ.

"Трябва да го /б.р. - правителството/ направим всички, ако сме отговорни. Аз не бягам от отговорност, защото съм правил три правителства", коментира Борисов.

"Каква хартия се е върнала? Който иска, ще си гласува на машина", коментира Борисов промените в Изборния кодекс и обясни, че няма доверие в машинното гласуване.

"Трябва търпеливо да видим в кой мандат ще се случи. Разбрах, че най-глупавият ми приятел в службите, с който съм работил, бил казал: ГЕРБ да ни подкрепят без да влизат в правителство, това е действително глупаво. Ние, ако ги подкрепим, после можем да ги свалим", добави Борисов.

"И ние трябва да мислим всеки ден. Търпеливо, без его и емоции трябва да видим с кой мандат правителство може да има", каза той. Борисов посочи, че ако няма предварителни разговори, то няма да е устойчиво. И даде пример: "Асен Василев няма да гласува за Ф-16, ние ще ги свалим. Не сме Слави Трифонов", каза лидерът на ГЕРБ, за да илюстрира, че няма да се дръпнат от управлението, след като веднъж са поели отговорност.

Борисов продължава да настоява президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност, за да се види коя партия би подкрепила друга в даден момент.

Борисов нарече президента Радев "мъдър човек", за когото е убеден, че няма да остави държавата без правителство и парламент.

"Ние ще започнем разговори с всички партии. Аз съм убеден, че най-лошото е служебно правителство без парламент по време на подготовка за Трета световна война или истински риск от ядрена авария", добави Бойко Борисов.

Борисов провери строежа на "Колежа" - стадионът на "Ботев Пловдив" и съобщи, че ГЕРБ ще издигне нов кмет, но не защото Зико не се е справил добре. Двамата бяха заедно на инспекцията на стадиона. 

"Зико (Здравко Димитров) направи много добри неща, но в края на краищата умората и износването при политиците е факт", каза Борисов.

Той уточни, че вече е разговарял с пловдивския кмет Здравко Димитров.

"Аз съм говорил с него, той направи няколко операции. Знае си, че направи много и толкоз. Много добър човек е, работи много и направи много, но трябва темпото да се увеличава, а не да намалява. Пловдив е много жив град. Трябва му околовръстно, много неща, трябва да се живее с тази мисъл. Редиците на ГЕРБ в Пловдив са много стегнати, това, че са различни хора, не трябва да ни притеснява.", коментира Борисов.