Министър-председателят Бойко Борисов изпрати писма до председателя на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян и до премиера на Непал К. П. Шарма Оли. В тях той изразява благодарност за своевременното съдействие за организирането и провеждането на спасителната акция за намиране на българския алпинист Боян Петров, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Българският премиер оценява високо усилията на китайското правителство и институции, както и на непалските власти, които обезпечиха издирвателната акция по въздух и суша. Специална признателност той изразява и на всички хора, участвали в спасителните екипи, въпреки крайно тежките метеорологични условия, се казва още в съобщението.

Вчера спасителната операция за Боян Петров беше прекратена, след като няколко пъти той не беше открит. Повече от седмица екип от 100 души от Китай, Непал и България с 3 хеликоптера търсиха българина около връх Шиша Пангма в Хималаите, но намериха само тениска и инсулина му. Издирването му обаче се превърна в безпрецедентна спасителна операция между Непал и Китай.

Боян Петров изкачи 10 8-хилядника преди да остане завинаги в планината...