Брекзит без сделка щеше да е нещо ужасяващо на фона на пандемията и икономическата криза, коментира премиерът Бойко Борисов, който инспектира днес инсталация за екологично обработване на отпадъци край Доспат.

"Макар винаги в последния момент Европейският съюз намира правилните решения и заедно с тази велика държава Великобритания и ЕС ще има споразумение, има договор и ще продължим да работим в най-комфортни, надявам се, условия, тъй като имаме хиляди български студенти, работници във Великобритания, хиляди англичани, които имат вече имоти в България и трябва да пътуват", заяви премиерът.

Поздравявам и Урсула фон дер Лайен и Мишел Барние, моя приятел Борис Джонсън, който направи необходимото да имаме споразумение", добави Борисов. По думите му това е хубав ден за Европа като цяло.

Той посети депото за сепариране в Община Доспат. Посещението бе предавано в профила на премиера във Фейсбук. Той поздрави всички с празника Рождество Христово

Кметът на Доспат Елин Радев благодари на премиера за подкрепата - през последните 4 години правителството е отпуснало над 40 млн. лева за развитието на общината. Той изтъкна, че се виждат резултатите от тази подкрепа.

Целта на депото за сепариране е да помогне за разширението на депото за отпадъци. Премиерът Борисов се запозна с технологията на сепариране, а кметът на Доспат показа как се разпределят и рециклират отпадъците. Елин Радев обясни, че са монтирани две инсталации. Отделят се хартия, пластмаса и метал. Една машина работи за пластмаса и хартията. Има и магнит, който отделя метала. Отделно от това растителните отпадъци от всички общини ще се събират в отделни съдове и ще идват сортирани. Те ще се слагат на отделно място, след като се раздробят. Покриват се, за да изгният, от което ще се получи хумус, който след това може да се продава.

"Чудесно сте го направили", изтъкна Бойко Борисов. По думите му по този начин регионът ще остане чист.

Направеното остава, приказките на опонентите ни отминават, каза премиерът Бойко Борисов при инспекция на новия път край Абланица. По думите му навсякъде в Родопите се строи - пътища, детски градини, училища, пречиствателни станции, сепариращи инсталации. Целта е това прекрасно място в България да е чисто, за да може и туристите спокойно да почиват.

Прави се и пътят към село Абланица и когато условията позволяват, той ще бъдат и асфалтиран, добави Борисов.

Много мощно се строи и в Северозападна България - до Видин и Монтана. Огромният строеж по пътя "Ботевград-Мездра" върви много добре. Магистрала "Хемус" се строи активно. "Готови сме и с проекта за автомагистралата от Русе до Велико Търново", добави премиерът. Според него хората оценяват това, което се прави.