Ние не създаваме напрежение и по никакъв начин не искаме да го създаваме. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, който инспектира новоремонтирания Зимен дворец.

"Президентът отиде, присъства на волейбола във Варна, аз не отидох на нито една среща. Отиде на гимнастиката, аз не отидох на нито една среща. Какво искате повече да кажа? Какво сме направили ние срещу президентската институция? Единствените, които ни нападат, са те. Аз по никакъв начин никога не съм ги нападал. Пак днес ми задавате този въпрос, за да го има него в новините, а не спортната зала, която от 35 години не е пипана и където щяха да потънат 50 млн., а ние я направихме за 5 млн.", коментира премиерът.

За едни борци срещу корупцията го казвам, поясни Борисов, намеквайки за БСП и уточни, че въпросните 50 милиона са искани по времето на правителството на Орешарски.

До момента за двореца са изразходвани 4 млн. лева, а се предвижда за още един да се оправи и тренировъчната зала. Зимният дворец е с нова изолация за енергийна ефективност, с 14 вместо с 8 съблекални и нова мантинела. Очаква се да стане домакин на две световни първенства и две-три първенства за Световната купа по фигурно пързаляне и шорттрек. Все още продължава ремонтът на тренировъчната зала, който ще струва 1 млн.

Според Борисов България трябва да купи нови изтребители.

"Единственото условие, което исках да се спази, е да са нови машините. Казал съм на Каракачанов да включи в комисията пилотите от Граф Игнатиево, защото те ще летят на тези изтребители. И като свалят найлона на седалките да знаят, че са на нова машина и карат нещо сигурно, добро и няма да са пушечно месо, а ще могат да се сборят във въздуха. 

"Не гледам оферти, не участвам. Това, което знам, го гледах снощи по новините. Единственото, за което съм дал указания, е да се направи публично, отворено, пред медиите, за да могат хората да знаят за пълната прозрачност на този конкурс, защото това са милиарди. От това, което видях, най-добрите самолети, които поне сме чували ние, са участвали - F-16, F-18, "Грипен", "Eurofiighter" и не знам още други какви. Ние държим самолетите да бъдат нови, не само да могат да охраняват небето на България, но и в този размирен свят недай Боже, ако стане война, да могат да се бият с другите изтребители", коментира Борисов.

Според него, когато видиш с какво разполагат останалите държави, потенциално с които може да възникне конфликт в региона, трябва да се избере такъв изтребител, който като излети, да има реални шансове за бой, а не само да обикаля във въздуха и да прави "Еър полисинг". "Оттам нататък съм помолил Каракачанов да покани и летците от Граф Игнатиево също да участват, да гледат. В края на краищата първо те са най-добрите експерти, защото летят на тези самолети, знаят с какво ще се бият или ако стане война, какво ще правят, и не на последно място, те ще летят на тях.

Като гледам, най-добрите самолети в света участват в търга. И Ф-16, и "Грипен" и "Юрофайтър", коментира Борисов.

"Всеки един народ сам определя съдбата си. Ние можем само да даваме подкрепа за НАТО и ЕС" - така премиерът Бойко Борисов коментира референдумът в Македония.

"Оттам нататък - да давам акъл на един народ, не е правилно, а и не е и честно", добави Борисов.

"Единственият ангажимент, който съм поел към хората с увреждания, е да осигурим в новия бюджет 150 млн. лева за тях. Това е повече от парите за цялата българска култура. Те искаха 105, аз гарантирам, че в новия бюджет, който ще влезе след 2 седмици в парламента, ще има 150. Едва след това може да се коментира дали съм отговорен или не. Заради това се обадих на Мая Манолова сутринта да й кажа, че ще има 150 милиона - много повече от това, което поискаха. Говорил съм със синдикатите - всички са против, но въпреки това ще държа това да мине. Всеки трябва да си поеме отговорността в тази държава. Моята отговорност е да съберем парите, по-добра работа на приходните агенции, с удари по контрабандата и олигархията, защото всеки иска", допълни премиерът - "Но това не са парите на Бойко Борисов, а са парите на българския данъкоплатец", каза още Борисов.