Има установени опити, злонамерени, целенасочени да се дестабилизира банковата система и от вчера се провежда разследване в тази посока, каза пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Имало е атака и през интернет, и през мобилните телефони, като са разпращани sms-и, които да обезпокоят хората масово, включително и на случаен принцип.
Целта е била да се разпространи слух, който да дестабилизира определена банка, добави вътрешният министър, цитиран от БТА.

Имаме абсолютна решителност, че ще проведем разследването до край и
тези, които се занимават с такава дейност, ще получат заслуженото, закани се вътрешният министър.

По думите му, става въпрос за изключително тежко престъпление и "хората, които в момента са ангажирани с такава дейност, ще понесат тежко наказание".

БНР съобщи, че МВР и ДАНС са започнали разследване за умишлен опит за дестабилизация на банковата система.

Цветлин Йовчев, който в момента изпълнява и функциите и на министър-председател в отсъствието на Пламен Орешарски, обясни, че вчера е провел консултации и разговори, както с представители на банката, така и с представители на БНБ, а тази сутрин - с министъра на финансите. Имахме среща с главния прокурор, с председателя на ДАНС, включително имахме среща и при президента, добави той.

БНБ: Опит за дестабилизация на ПИБ

В последните дни се прави опит за дестабилизация на държавата чрез организирана атака срещу български банки, без каквито и да е основания, се казва в изявление на управителя на БНБ Иван Искров.

От вчера, насочена към една от най-големите от тях – Първа инвестиционна банка, тази атака се провежда чрез епидемия от слухове и злонамерени публични изказвания, се казва в изявлението на Искров.

Подобни криминални действия са пряко насочени срещу спестяванията на всеки български гражданин и срещу финансовата стабилност като основен елемент от националната сигурност на страната, категоричен е управителят на БНБ.

Българската народна банка заявява категорично, че ще използва всички свои средства и ресурси, за да гарантира спестяванията на хората.

Йовчев: Няма да си изтегля парите от ПИБ

Аз съм клиент на Първа инвестиционна банка, не съм си изтеглил парите и не възнамерявам да ги изтегля, каза по-късно пред журналисти в парламента Цветлин Йовчев.

Абсолютно категорично го заявявам.

Парите не са огромни средства, защото не разполагам с такива, но са съизмерими с моята заплата, добави той и показа картата си от банката, предаде БТА.

Междувременно ПИБ съобщи, че днес са иплатени на клиенти на банката 800 млн.. лева. Подробности от позицията на банката >>

Лазаров: Създават смут в банки, не сме пращали полиция

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че никой не е изпращал служители на ведомството във финансови институции.

Изявлението му идва след разпространени слухове, че полиция обикаля банковите клонове.

"Мога съвсем категорично да заявя, че нито аз, нито който и да е служител от МВР, е изпращал служители, които да следят какво се случва в момента пред офисите на финансовите институции, в т.ч. банкови, небанкови и т.н.", каза той.

Лазаров обясни по БНР, че физически лица, които нямат отношения с банкови институции, обикалят банкови клонове и разпитват за условията по кредитите. Така, според него, тези хора организирано създават смут и суматоха, опашки и по думите му - "нелегален трансфер на информация". 

Комисията за финансов надзор (КФН) съобщи, че извършва проверки срещу множество лица и медии за разпространяване на слухове.

Комисията призовава всички медии да проявят отговорно поведение и да спрат разпространението на мнения, както и потребителски коментари под материали, отнасящи се до публични дружества, които биха могли да създадат невярна или подвеждаща представа относно финансови инструменти.

Орешарски: Следим състоянието на всички банки

Премиерът Пламен Орешарски заяви пред български журналисти в Брюксел, че по повод случващото се с КТБ се следи състоянието на всички други български банки.

"Не виждам повод за притеснения на гражданите. Страната разполага с достатъчно инструменти, имаме много добро сътрудничество с БНБ, ще подкрепим всички нейни усилия инструментално и ресурсно, за да не допуснем каквото и да било разколебаване на доверието на гражданите в една или друга институция", коментира министър-председателят.