Компенсации за промишления ток, който използва българският бизнес, ще бъдат изплатени от държавата и през април. Това съобщи премиерът Кирил Петков след среща с представители на националните работодателски организации. В срещата участваха вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова и министърът на енергетиката Александър Николов.

Механизмът, по който ще бъдат отпуснати помощи за скъпия ток за бизнеса, ще бъде изработен през следващите няколко дни, а до края на април ще бъде подготвен нов механизъм, който да гарантира в дългосрочен план устойчивост за българските работодатели, стана ясно от изявлението на премиера.

Вицепремиерът Корнелия Нинова от своя страна обясни, че е било постигнато съгласие помощта за увеличените цени на енергоносителите също да бъде увеличена. С колко и как, предстои експертите да решат, допълни тя.

Премиерът Кирил Петков обясни още:

"Днес обсъдихме, че светът навлиза в рискова зона на стагфлация. Трябва да планираме внимателно всяко наше движение, така че да избегнем риска от забавяне на икономиката. Даваме си и април като период, в който ще има всичките помощи, които са били давани досега, ще видим на какви нива. Дългосрочно обаче трябва да решим задачи, които не са били решени в последните 10 години".

Според него това е да се осигури предвидимост за бизнеса чрез дългсрочни договори и нов начин на търговия с електрическа енергия.

"Това, което не мога да повярвам, че го чувам по новините от някои политически лидери - те 10 години са имали шанс да структурират неща, които да са работещи. Нищо не са направили. В момента ние гасим пожар след пожар. Навсякъде е продънена системата, по начина, по който е била конструирана. Благодаря на бизнеса, че работи с нас това да се случи". 

Според Петков заради такива изказвания в момента имаме тези спекулативни кризи. Относно големите опашки за олио, които се извиха в събота, премиерът увери, че хората могат да са спокойни, че няма да останат без продукти, а правителството ще вземе мерки за ограничаване на ефекта на инфлацията.

"Това, което се случва с олиото, следим много внимателно, дали тези продукти, за които в момента се говори, че може да ги няма, ние следим, че ги има. Не се поддавайте на паника, няма да свършат тези продукти. Знаем, че цените се качват, но те трябва да се качват на база инфлация. Избягвайте паниката, за да не даваме възможност на спекуланти, които ловят риба в мътна вода", призова Кирил Петков.

От бизнеса изрази удовлетворение от днешната среща с премиера. Председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара Добри Митрев заяви, че се надявам да бъде намерен максимално справедлив механизъм за компенсация на фирмите за скъпия ток, както и на дългосрочни решения, които да гарантират устойчивост. 

Относно трайните решения премиерът Кирил Петков поясни, че в другите европейски държави има дългосрочни договори.

"Това означава, че цената "ден напред" не определя истинските разходи на бизнеса. Това, което се определя, са дългосрочните посоки на цената и реално бизнесите не са удряни от всяко колебание на пазара. Това трябва да направим - българският бизнес да може да купува електроенергия с договори за срок от 1 година. Така че тези отделни пикове, които удрят, да не им се отразяват по начина, по който им се отразяват сега". 

Според Петков ако това беше направено досега, бизнесът нямаше да бъде изправен пред такива рискове, каквито има в момента.