Това стана ясно в последния ден от визитата на Росен Плевнелиев и придружаващата го делегация в Катар, съобщи Дарик.

Плевнелиев отбеляза, че българското правителство е предложило част от парцела на военния комплекс на 4-ти километър в София да бъде предоставен на катарската страна, ако решат да инвестират в офисни и жилищни сгради.

Вижте снимки на президента в Катар>>>

Президентът изтъкна, че парцелът е съседен за "София тех парк", който вече започва своето развитие.

Първите продажби на българско пилешко месо в Катар ще бъдат реализирани в рамките на два месеца.

"Ще видим много скоро първа търговска сделка за продажба на пилешко месо в Катар. Очаква се до два месеца да започнат доставките. Виждаме възможност и за млечни продукти - българско сирене, кашкавал, също така мед и месо. Очакваме и еднократни сделки", заяви президентът Росен Плевнелиев след срещата си с главния изпълнителен директор на "Катар Холдинг" Ахмад Мухамад aл Сайед.

Българският президент допълни, че освен заявения вече интерес за някои българо-катарски проекти в областта на земеделието, производството на храни, туризъм, недвижими имоти и строителство, са отбелязани и намерения за инвестиции в минната индустрия.

"Специален интерес има в минната индустрия. Може да е мед, може да е злато, може да са други метали, това е отрасъл, ориентиран към бъдещето. Катар е стратегически инвеститор, който търси съвместни производства, директни концесии и инвестиции в България", заяви Росен Плевнелиев.