Европейският пакт за достъпна енергия и социална кохезия, който предлага европейската левица, e спешен, така че европейските граждани да могат да се справят през зимата. Това заяви новият президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Стефан Льовен в речта си във втория ден на конгреса на ПЕС в Берлин, предаде БТА.

Нужни са европейски решения за намаляване на енергийните сметки на хората и бизнеса, не само за малките бизнеси, посочи той. По думите му, ако тези мерки успеят да направят енергията без изкопаеми горива по-евтина, енергийното оръжие ще бъде отнето от ръцете на Путин.

Новият президент на ПЕС отбеляза също така, че европейската Зелена сделка е приоритет на европейските социалисти. Според него намаляването на емисиите трябва да бъде направено, без да се поставя под въпрос, но Зеленият преход не трябва да бъде в тежест на хората. Социалдемократите могат да покажат, че Зеленият преход е за спасяване на планетата и за подобряване на условията на живот на всеки. Ако направим това правилно, ще имаме чисти градове, топли къщи, здравословна храна и нови работни места, допълни Льовен.

Той отбеляза също, че борбата за правата на жените e основна битка за европейските социалисти. Ратификацията на Истанбулската конвенция е задължителна, заяви Льовен. В речта си той говори за войната в Украйна и за миграцията като едно от големите предизвикателства.

ЕС трябва да продължи да подкрепя Украйна и да показва, че е обединен, заяви по-късно пред български журналисти Стефан Льовен. Русия не може да спечели тази война, защото ако го позволим, всички сме в опасност, каза още той.

Досегашният президент на ПЕС Сергей Станишев също коментира, че трябва да има и европейско решение в енергийната криза. На 21 октомври ще има Европейски съвет, Комисията ще излезе с предложения и оттам нататък нещата са в ръцете на министър-председателите, каза той. По думите му прозорецът за взимане на решения е много малък.

Трябва първо да има спешни мерки за защита на икономиката и на хората, защото те нямат време да мислят за бъдещето, сметките ще започнат да идват сега, коментира Станишев. Второ, посочи той, трябва наистина да се промени европейският енергиен пазар и той да бъде регулиран. Трябва да се търсят общи закупувания на енергия отвън и трябва да се прави цялостна трансформация, така че да бъдем по-малко зависими от доставки на гориво, на енергия извън ЕС, каза Станишев. В момента Европа кърви финансово в две посоки - към Русия, където "Газпром" декларира рекордни печалби за първото полугодие и към Съедините щати и другите доставчици, коментира той.

Пред български журналисти в Берлин новият президент на ПЕС Стефан Льовен заяви, че Станишев е свършил много добра работа начело на ПЕС. От своя страна, Станишев изрази увереност, че оставя ПЕС в добри ръце, а програмната реч на Льовен е ясен план за бъдещето на социалдемокрацията и на бъдещето в Европа.

Сега ПЕС е готова да стане първа политическа сила на следващите европейски избори през 2024 г. и за това главната роля е на един човек, който направи много за успеха на нашето семейство, заяви в речта си на конгреса в Берлин германският канцлер Олаф Шолц. "Благодаря ти, Сергей, за изключителната ти работа през последните 11 години", обърна се той към вече бившия президент на ПЕС.

След дискусиите на форума за предизвикателствата пред Европа, социалисти изразиха подкрепа за протестите срещу режима в Иран, започнали след убийството на 22-годишната Махса Амини. Конгресът завърши с изпълнение на партизанската песен "Бела чао" на фарси и после на класическа китара.