Бившият директор на "Кинтекс" Александър Михайлов обяви, че Корнелия Нинова е заложила капан на президента Румен Радев за сметка на бранша, бавейки подписите за износ на огромно количество оръжейна продукция. В сутрешния блок на Нова тв той предложи обяснение защо икономическият министър на Четворната коалиция е решила "допреди 2 месеца да подписва, а изведнъж - преди месец и половина-два, да спре да подписва.

"Тя се опитва, може би, да заложи един капан на президента за сметка на бранша. Сама каза, че ще следи много внимателно какво прави служебният министър. Ако той не издаде тези разрешения за износ, ще последват протести от бранша, претенции, лавина от съдебни дела за изплащане на неустойки, пропуснати ползи и други щети. Ако той издаде тези разрешителни, г-жа Нинова ще е първата, която ще излезе и ще каже: "Ето - служебното правителство позволява износ за Украйна през трети страни". Като че ли тя не го е правила допреди месец и половиина-два. Крадецът ще вика: "Дръжте крадеца". Това е крайно недостойно поведение", каза Александър Михайлов.

Вчера Корнелия Нинова предупреди, че "много зорко" ще следи работата на служебния министър.

"Призовавам министър Стоянов да подпише разрешителните за износ на това оръжие, тъй като това е напълно законен бизнес и няма никакви национални или международни ограничения за доставки на оръжия, включително и към Украйна", добави Михайлов.

Той алармира за два по-големи проблема, които според него Нинова е оставила "в тежко наследство" в Министерство на икономиката.

"На първо място - в последните два дни тя призна, че месец и половина-два не е свиквала заседание на междуведомствената комисия и са се натрупали нови заявления за износ на оръжие за близо 1 млрд. евро. Това е безобразие от нейната страна. На второ място - безобразията в областта на назначенията, които тя извърши през последните 6-7 месеца. Без конкурси тя подмени ръководствата на 90% от държавните фирми, подопечни на Министерство на енергетиката", каза Михайлов.

По думите му едно от фрапиращите назначения, които бившият министър на икономиката е направила, е на "син на Емилия Масларова".