В редица манипулации на тема "оръжие за Украйна" уличиха Корнелия Нинова бившите шефове на ВМЗ в позиция до медиите, провокирана от твърдението на вицепремиерката, че искането за пренасочване към Украйна на оръжейна пратка, предназначена за Афганистан, е станало по време на служебното правителство.

Бившият изпълнителен директор на "ВМЗ" ЕАД Иван Гецов и председателят на Съвета на директорите във фирмата - Никола Стоянов, които бяха сменени от министърката на икономиката, заявяват точно обратното - че искането за пренасочване на дестинацията на оръжейната пратка, е получено в края на януари 2022, когато министър на икономиката вече беше Нинова. Допълват още, че са получили разрешение за пренасочване, като им е било наредено вместо Украйна, като крайна дестинация да пише друга държава.

"Във връзка с проведената пресконференция на министъра на икономиката и индустрията относно износа на оръжие за Украйна от Корнелия Нинова, заявяваме, че бяха направени редица манипулации. На първо място, единственият орган, който решава, за коя дестинация и какви стоки, свързани с отбранителната индустрия да бъдат изнасяни, e Междуведомствената комисия по експортен контрол, на който принципал е министър Корнелия Нинова, посочват двамата.

"Наистина "ВМЗ" имаше сключен договор с крайна дестинация Афганистан, който в последствие клиентът поиска да бъде пренасочен за Украйна. Договорът обаче е от 2021 г. и до началото на 2022 г. е изпълняван за там. Искането за пренасочване на изделията за Украйна дойде във ВМЗ на 28 януари 2022 г. Същото ясно се вижда от документа, който министър Нинова представи на медиите днес. Така че тук е първата голяма манипулация направена от Корнелия Нинова - Украйна се появява като дестинация, когато тя е министър, а не по времето на Служебното правителство", се казва в позицията.

Ексшефовете на ВМЗ уточняват още, че след полученото искане във ВМЗ от клиента "изпратихме цялата документация към Министерството на икономиката и индустрията, което в този момент се ръководеше от министър Корнелия Нинова, тъй като само те могат да се произнесат по него".

"Устно ни бе наредено дестинацията да бъде заменена с друга държава "без да се споменава Украйна". За да запазим все пак конфиденциалност няма да споменем за коя държава продукцията отпътува, но това се случи изключително бързо и с разрешението на Комисията, оглавявана от Корнелия Нинова. С други думи - разрешението за този износ е направено от редовното правителството, в което тя участва като вицепремиер", посочват бившите директори на ВМЗ

"Като хора работещи от години в този сектор, считаме, че е изключително вредно да се изнася подобна информация, камо ли от ресорен министър. Тъй като обаче тя го направи, но спести цялата истина на обществото, с цел нашето злепоставяне, сме длъжни да изчистим всички факти. За да не изглежда ситуацията като дума срещу дума, може всичко да бъде доказано много лесно - ако думите на министър Нинова са истина, нека публикува отказа на Междуведомствената комисия, който твърди, че се е разпоредила да бъде направен", апелират Гецов и Стоянов.

"Ние знаем, че такъв няма, напротив, цялата продукция замина за друга държава, въпреки че има ясна документална следа, че крайната дестинация всъщност е Украйна. Всичко това се случи по времето, в което министър бе Корнелия Нинова", категорично се посочва в позицията.

"Припомняме, че публично министър Нинова нееднократно е заявявала, че нашето освобождаване от ВМЗ е заради "лоши финансови резултати". Това само по себе си също е лъжа, за която вече има заведени дела срещу нея, но днешната разказана история пред националните медии надминава всички представи на здравия разум", изразяват възмущението си бившите директори на оръжейния завод.

"В заключение, бихме искали да се обърнем към Корнелия Нинова и да заявим, че ние сме професионалисти и не сме обвързани с никоя партия. Единствената ни цел е била предприятието да работи, хората да получават заплатите си редовно и да продължим модернизацията му. Впрочем, последните месеци, в които обемите на нови поръчки са огромни, можеше да се постигне много повече за дружеството, ако политическото ръководство на Министерството на икономиката и индустрията не се интересуваше повече от фирмени интереси на отделни частни субекти, а не тези на държавата. Нещо повече, за ВМЗ като търговско дружество дори би било по-добре да изнася директно за Украйна, а не както в момента го правят и оставят десетки милиони за частни компании и посредници от други държави. Именно обаче защото ВМЗ е държавно дружество, крайната дума има неговият принципал в лицето на Министерството на икономиката и индустрията и никое ръководство на завода не може да взима еднолично подобни решения", завършва писмото им до медиите.