Българският футболен съюз публикува отворено писмо до президента, премиера, председателя на парламента и обмудсмана, с което настоя да бъдат оттеглени предложените промени в Закона за хазарта, защото, загубвайки спонсори, ще пострада спортът.

Ето какво се казва в писмото:

"Във връзка с планираните законодателни промени за забрана на рекламата на лицензирани букмейкъри и лотарийни игри Българският футболен съюз и футболните клубове-членове на БФС, изразяваме своето категорично несъгласие срещу обявените законодателни мерки срещу най-масовите и популярни развлекателни игри - спортните онлайн залагания и лотариите.

Организаторите на лотарийни игри плащат най-високите данъци в България. За разлика от всички останали фирми, които плащат 10 процента корпоративен данък само върху печалбата, лотариите се облагат с 15 процента върху всички приходи от билети.

По закон лотариите са задължени да изплащат поне 50 на сто от приходите като печалби на участниците в лотарията - задължение, което те не само изпълняват, но и реално изплащат средно над 60% на участниците.

От останалите средства лотариите заделят рекламни бюджети и спонсорство за българския спорт, в частност футбол, и за редица други каузи в културата и социалната сфера. Така е във всички останали държави-членки на Европейския съюз, и тъкмо поради това навсякъде държавата не само регулира, но и подкрепя развитието на лотарийните игри.

Подобна е ситуацията и с лицензираните букмейкъри за спортни залагания, които инвестират сериозни средства под формата на спонсорство не само за Българския футболен съюз, но и в редица футболни клубове, като по този начин подпомагат техните бюджети.

На фона на социалната отговорност на българските лотарии и букмейкъри, политици - водени от неясни интереси, се опитват на практика да ги ликвидират, като забранят рекламата на лотарийни билети и лицензирани букмейкъри.

Обръщаме се към управляващите - моля, оттеглете тези предложения! Не съсипвайте едни от малкото икономически субекти, които генерират устойчиви и солидни приходи в държавния бюджет и заедно с това реално подпомагат спорта и българския футбол, който така или иначе няма достъп до бюджетни средства и през годините се е справял със собствени ресурси".

Промените в Закона за хазарта бяха лансирани от вицепремиера от Обединените патриоти Валери Симеонов, но бяха подкрепени и от ГЕРБ, и от БСП.

"В момента в България се излъчват реклами на хазарт по най-безобразен начин, които въздействат не само върху децата, но и върху зрелите хора, като им внушават, че може за се забогатее и да се постигне нещо в живота без труд. Това е пагубно и съсипва ценностната система на българина от вече десетина години", мотивира се лидерът на НФСБ.

Цветан Цветанов също коментира, че в момента има "епидемия, която заразява подрастващите и хората с по-нисък социален статус, които се поддават на манипулациите в медиите".

В промените е предвидени забрана и на непряка реклама на хазарти игри през реклама на стоки и услуги. Освен това ще бъде забранено обявяването на печелившите лица и на размера на техните печалби, както и забарна за продажба на хазартни и лотарийни игри извън лицензирани обекти.