"Не правя срещи на тъмно, в заведения, кафета, офиси и мазета. Приех Васил Божков в Министерски съвет, беше официално записан на входа, поинтересува се дали може написаните от мен текстове за забрана на рекламата на хазарт да се променят и си тръгна разочарован". Това написа на страницата си във "Фейсбук" вицепремиерът Валери Симеонов.

Преди дни вицепремиерът заяви пред БНТ, че хазартът в България вече е с размер на пандемия - 3% от БВП са разходите на българите за този вид "удоволствия". За сравнение, в Румъния са 1.2%.

"Всички държави са зад нас. По този начин възпитаваме децата, а и българите като цяло. че не е нужно да се трудят и образоват а ще печелят търкайки картончета. Това ли трябва да е формулата за успех на нашия народ? Според мен - не. Това е деморализация на нацията", възмути се тогава вицепреимерът.

По неговите думи, в закона ще остане възможност да се обявят наименованията на игрите, търговската марка и тегленето на тиражите. Ще се премахне оповестяването на резултатите на игрите и спечелените печалби.

Днес вицепремиерът съобщи, че законодателните промени за премахването на рекламирането на резултатите от хазартните игри са готови и ще бъдат внесени през следващата седмица.

"Промените са в два закона - за хазарта и за радио и телевизия. И в двата закона ние премахваме тези угодно приети в по-предни Народни събрания законови текстове, клаузи, съгласно които се разрешава рекламата на наградените, на самото награждаване, на печалбите и т. н. Всъщност това е, което създава интерес и зависимост", заяви Симеонов.

Рекламата на резултатите от хазартни игри ще бъде премахната и в интернет сайтовете, като единствено ще остане тегленето на тиражите, за да е ясно, че не става въпрос за нагласени резултати.

За тази законова промяна Обединени патриоти очакват да бъдат подкрепени от ГЕРБ.

Ако промените в Закона за хазарта бъдат приети, познатите ни талончета от т.нар. моментна лотария ще изчезнат от будките за цигари и вестници, хранителните магазини, бензиностанциите - търговските обекти изобщо.