Парламентът изслуша министъра на правосъдието Атанас Славов, като председателстващ Висшия съдебен съвет, по темата за избора на временно изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, но и за откритата процедура за избор на нов държавен обвинител. Изслушването беше по искане на ПП-ДБ, който отсъстваха от пленарната зала.

Славов беше категоричен, че още идната седмица ще обжалва законосъобразността на избора на и.д. длъжността главен прокурор от Борислав Сарафов. 

"Трябва да упражня своето правомощие и да поискам от Върховния административен съд да се произнесе по казуса с Борислав Сарафов", каза той пред депутатите. Най-доброто и справедливо ще е да има съдебно решение, каза Славов.

И ги уведоми, че Сарафов е поискал от него съдействие да получи достъп до кабинета на главния прокурор в петък, като се оказало, че след освобождаването му Иван Гешев е бил още там

Славов каза още, че няма да се възползва от конституционните си правомощия и няма да предлага номинация за поста по откритата процедура за нов обвинител №1. Славов апелира ВСС да не бърза с процедурата за избор на нов обвинител №1 преди да се е произнесъл КС по питането на Иван Гешев и преди политическите сили да са осъществили конституционната реформа.

"Не мисля да предлагам кандидат за главен прокурор - ВСС е с изтекъл мандат, вече повече от 8 месеца. ВСС в този състав, особено в края на мандата, не мога да кажа, че се ползва с голямо, не просто обществено доверие, а и на самите магистрати. Считам, че когато политическите сили ясно са заявили, че имат готовност, че водят консултации за започване на конституционна реформа, че на масата са поставени идеи изобщо дали да има главен прокурор или по-умерената идея да бъде със силно редуцирани функции, не би било обосновано. Не мисля да номинирам кандидат за главен прокурор. Не мисля, че тази процедура ще има достатъчна степен на легитимност и мисля, че очакванията на голяма част от българските граждани са в друга посока", заяви Славов пред депутатите.

Славов каза още, че прокуратурата, според него, не трябва да бъде вадена от съдебната власт. 

В експозето си по отношение избора на Борислав Сарафов за и.д., Славов обобщи, че спорът във ВСС в четвъртък кой има право да излъчва временно изпълняващия длъжността главен прокурор - пленумът на ВСС или прокурорската колегия, е бил изцяло на полето на правото, каза Славов. Той ще спази ангажимента, който е поел пред кадровиците в съдебната система, да направи така, че ВАС да се произнесе за законосъобразността на избора.

"Трябва да споделя, че на вчерашното заседание беше прието едно важно решение - за откриване на избор на нов главен прокурор. Тази процедура е уредена в закона за съдебната власт", добави министърът на правосъдието. През целия месец юли ще могат да се правят номинации за кандидати за главен прокурор. Изборът се очаква да се състои в края на октомври. Номинации могат да правят най-малко трима членове на Прокурорската колегия на ВСС, както и министърът на правосъдието.

Правосъдният министър изрази очакване до октомври да имаме конституционен проект, който да е внесен в НС, а и да има решение на КС по въпроса, отнесен от бившия главен прокурор Иван Гешев. Ако КС образува дело, то ВСС трябва да спре процедурата по избор на нов главен прокурор, обясни Славов. 

"Създалата се ситуация е от особена важност за това с какво доверие ще осъществява своите функции съдебната власт. Преди да е изяснена хипотезата с конституционни промени, с висящо конституционно дело, е малко прибързано с процедурата за избор на нов главен прокурор", заяви още Атанас Славов.

И от ГЕРБ-СДС, и от "Възраждане" призоваха министъра на правосъдието Атанас Славов да номинира кандидат за главен прокурор. Десислава Атанасова изтъкна, че обратното би било бягство от отговорност.

Атанасова му благодари, че макар и да е от ПП-ДБ, не се е включил в политическите пререкания. Преди да започне изслушването се оказа, че заради бойкота на ПП-ДБ, няма дори кой да прочете искането за изслушване и да го аргументира.

"Съжалявам, че вие се държахте достойно, а парламентарната сила, която ви излъчи, не присъства в залата. Бях приятно изненадана от вашето поведение, дистанцирано от политическото говорене, от ултиматумите, които поставиха вашите колеги от ПП-ДБ още в деня на избора на изпълняващия функциите главен прокурор", отбеляза лидерката на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Тя припомни искането на Христо Иванов и Кирил Петков и.д. главен прокурор Сарафов да подаде оставка още в деня на избора му, което Атанасова тълкува като "ако ние не изберем главен прокурор, той не ни харесва".

Преди да започне изслушването се оказа, че заради бойкота на ПП и ДБ, няма техен депутат, който да мотивира искането в ролята на вносител. По процедура, при изслушване на министър, вносителите трябва да изложат мотивите си от трибуната.

Самият Атанас Славов седеше в пленарната зала час по-рано и чакаше реда си. Затова Атанасова помоли, по изключение, парламентарният председател да намери изход от ситуацията и да предостави думата на министъра. "За да не го поставяме в неудобно положение и за да не се проваля процедурата, министърът има възможността по чл. 60 от правилника да вземе отношение. Ако НС прецени, че трябва да продължи с кръг от въпроси, тогава ще трябва допълнително решение, обясни Росен Желязков.

По предложение на Атанасова изслушването беше излъчвано директно по БНТ и БНР, за да могат поне да гледат отсъстващите депутати от ПП-ДБ.

"Колегите вносители следва поне да наблюдават чрез пряко предаване и защото твърдяха, че това е от изключително сериозен обществен интерес до степен, в която провалиха заседание на правната комисия", каза Десислава Атанасова. 

"Нелепа ситуация е този парламент. Министърът им е тук, тях ги няма, голям цирк", заключи Тошко Йорданов.