Не е добър знак, когато БНБ и министерството на финансите си говорят по начина, на който станахме свидетели през тази седмица. Позицията на банката, че хипотезите за курса лев / евро в доклада на министерството на финансите за текущото състояние на държавните финанси са некомпетентни и безотговорни, показва напрежение между двете институции. Теми табу обаче не трябва да има и хората трябва да са наясно за рисковете и възможностите, когато се говори за валутния борд у нас. Почти винаги валутните бордове са падали заради дългове, а у нас хазната вече харчи повече отколкото получава от данъци. Хипотезите за икономически риск на служебния финансов министър Росица Велкова са малко вероятни, но напълно възможни. Дали те ще се случат или не, зависи от изпълнението на параметрите заложени в доклада на министерството. Няма място за паника, но проблем има, каза икономическия анализатор Кузман Илиев.

Проблем с публичните финанси има, но държавата няма да фалира, категоричен е Любомир Дацов, заместник-министър на финансите в кабинетите "Сакскобургготски" и "Станишев". Според него сме станали свидетели на медийна спекулация, защото никой не си е направил труда да прочете доклада на министерството на финансите до края. Дацов коментира, че сега държавния бюджет е на значителен дефицит заради политиките през последните две години.

  • Какво ще се случи ако се стигне до свръхдефицит на бюджета?
  • Как ще се отрази на бизнеса еднократния данък върху свръхпечалбите?
  • До какво ще доведе промяна в данъчната политика?
  • Стабилна ли е европейската банкова система?

Отговорите на Кузман Илиев, гледайте в политическия подкаст "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Кузман Илиев е икономически анализатор, докторант по финанси и лектор в специалността "Теория на парите" в катедра "Финанси и кредит" в стопанска академия "Димитър Ценов", Свищов. Магистър по публичен мениджмънт от IEP Тулуза, Франция.