Докато парламентът обсъждаше доклада на СЕМ за миналата година, от "БСП за България" настояха да се дебатира оставката на Жотева заради скандалната й реплика към журналистка: "Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става". Жотева вече се извини за поведението си, но не се оттегли от СЕМ и дори заяви, че ще си търси правата в съда, защото била оклеветена.

Социалистите заявиха, че България е на последните места по свобода на словото, а  Елена Йончева нарече Жотева "палач на свободата на словото". След това извадиха нейни снимки с надпис "Иди си!" и започнаха да викат: "Оставка!".

От ГЕРБ ги обвиниха, че разиграват шоу, докато се разглежда много важен доклад.

"Частният случай, който разигравате, го извадете от сериозната тема, иначе ще сваля интелектуалното си доверие от вас", заяви Снежана Дукова от управляващата партия.

Тома Биков пък изрази съмнения, че от БСП искат да сложат свои хора в СЕМ.

Намеси си се и председателят на комисията по култура и медии Вежди Рашидов, който дори се обърна директно към актьора депутат от левицата Стефан Данаилов, когото нарече "легендарен човек":

"Стефане, стегни сценария! Пада нивото на българския театър. Някой трябва да е много притеснен от този панаир. Кой ограничи свободата на словото? Не забравихте ли, че медиите имат собственост? Ако нямате сили за плакати, поръчайте си, протестърите имат скъпи плакати".

В отговор Данаилов заяви:

"Скъпи колеги от ГЕРБ, ако Иво Атанасов (предложение на БСП в СЕМ - б.р.) беше отговорил така на журналист, какво щеше да е вашето поведение?. Кажете си честно. Щяхте да ни попилеете: „мръсни комунисти“, „гадове“ и прочее, ето там патриотите са готови. Веждичка, другия път ще режисираме двамата с теб нещо по-интересно... Очаквах от Бетина Жотева, като интелигентна жена, отдавна да ни е освободила от ангажимента да разискваме този случай, като напусне СЕМ".

Данаилов увери, че никой не е знаел, че представители на БСП ще се появят с плакати с лика на Жотева, той не бил участвал в това и дори бил изненадан. Отделен въпрос било и колко приема този начин. Поне да бяха сложили по-хубава снимка, каза той.

"Това, че съм добър артист е ясно. Винаги съм смятал, убеден съм, че срещу жена не може да се говори остро. Никога не съм казал нищо лошо за никоя жена, която ми е направила и най-лошото. Особено, ако е красива и пикантна жена, макар че вече и годините говорят“, добави Стефан Данаилов.

Младият му колега Александър Симов пък каза:

„Аз не искам СЕМ да изчезне от хоризонта. Аз искам друг СЕМ и Бетина Жотева да не е в него. Това е най-голямата морална криза, през която СЕМ минава, и то безуспешно и некадърно“.

Според него няма как да бъдат отделени двата въпроса - отчетът на СЕМ и "аферата "Бетина Жотева“. Той припомни думите на Жотева към журналистката и коментира, че това не е поведение на регулатор, а на комендант в концлагер.
По думите му тя е отправила откровена заплаха и това недопустимо проявление на един човек, пратен да отбранява свободното слово.

„Имаме регулатор, който се държа като цензор и който в продължение на дни обикаляше телевизиите, за да ни обяснява как е жертва на висша хибридна атака“, подчерта Симов.

Говорителят на БСП Елена Йончева пък опита да отговори на обвиненията на управляващите, че опозицията разиграва цирк. Тя заяви, че трябва да знаят, че думите "Здравейте, циркаджии" си имат автор (преди години премиерът Сергей Станишев и неин бивш приятел нарече така ГЕРБ - б.р.).

Председателят на НС Димитър Главчев обаче й отне думата. Това предизвика Драгомир Стойнев от БСП да репликира от място, заради което пък бе изгонен от залата.

В знак на протест парламентарната група напусна залата.