След като тази сутрин опозицията настоя премиерът да съобщи пред депутатите какво прави държавата за справяне с последствията от разрушителния трус, Бойко Борисов нареди Дянков, Павлова и икономическият министърът Делян Добрев да отидат в Народното събрание.

"В бюджета на Фонда за бедствия и подобни кризи има заделени 86 млн. лв. за годината и за щастие в момента там има някъде 76 – 77 млн. лв.", съобщи вицепремиерът и добави, че те ще се повече от достатъчни. Той увери, че ако се наложат допълнителни средства за бедствия през годината, ще бъдат отпуснати, предаде БГНЕС. "Със сигурност пострадалите ще получат по 325 лв. на домакинство”, добави Дянков.

"Засега това, което мога да кажа от началните ми разговори с кметовете, щетите не са с някакви големи финансови стойности. По скоро е нужна организация, за да стане това максимално бързо от гледна точка на детските градини – трябва ни временна организация - някои от тях да поемат и други деца", обясни Дянков, който уточни, че бедственото положение в региона е отменено в 12 часа.
Очаква се повредите по сградите да бъдат отстранени през почивните дни. Именно за обществени сгради първо ще се приемат документи.

Както вече стана ясно, по настояване на премиера, заради пораженията матурите в региона бяха отменени за другата седмица.
Въпреки че е имало техническа готовност за провеждането им, уплахата в очите на хората разубедила кабинета да се проведат матури в региона. „Това беше тежко решение, то е прецедент, но се радвам, че го взехме. Видяхме много деца, майки, които още бяха достатъчно уплашени. Надявам се колкото е възможно по-бързо област Перник, всички градове и населени места в област Перник да се върнат към нормализиране и ние ще работим ден и нощ за това", каза още Дянков, цитиран от "Фокус".

"След като докладвахме и на министър-председателя риска, че данните, които имаме от БАН за продължаващите земетресения могат да предизвикат паника в учениците, в тези 2000 младежи, които трябваше да се явят на матура - да се опитат бързо да се евакуират, което може да доведе до сблъсъци и инциденти, вчера беше взето решение, че животът на децата е много по-важен”, добави Лиляна Павлова.

Спешно трябва да започне паспортизация на жилищните сгради, за да е ясно каква е конструктивната устойчивост на жилищния фонд, заяви още тя от парламентарната трибуна. Специални екипи ще инспектират жилищата, пострадали в Пернишко, за да знаят хората дали е безопасно да се приберат по домовете си. А следващата задача пред екипа на министъра е издаването на технически паспорти на сградите в цялата страна. Екипи от инфраструктура и инженери ще обиколят всяка жилищна сграда.

"Засега имаме наличности за палатки, имаме готовност да направим и палатков лагер. Има осигурени места в училища и болници за настаняване на хората. Ще бъде направена дарителска кампания, за да се помогне за ремонта на къщите, които имат собственици и са законно построени", каза още Павлова.

Няма засегнати пътища в най-пострадалия от земетресението регион на област Перник, добави тя. 
"Слава Богу, земетресението нанесе само материални щети", каза Павлова и изказа благодарността си на екипа на областния управител, който още в 3.15 часа в нощта на труса е свикал Кризисния щаб и в цялата област Перник е създадена организация за спешни мерки.
"Екипите се отзоваха и беше направено всичко. С екип на „Пътната агенция” веднага тръгнахме в тази посока. Имаше голяма вероятност пътната инфраструктура и пътищата в региона да бъдат със сериозни повреди. Направена е детайлна инспекция на магистралите „Струма” и „Люлин” – нито на мостовите съоръжения, нито на тунелите по магистралите има щети. Направена е проверка и на останалите пътища", добави Павлова.

И Павлова, Дянков подчертаха, че само законни сгради ще бъдат подпомагани от държавата, не и "незаконни бараки".