По 325 лв. на пострадало от труса семейство, правят паспорти на жилищата

От днес държавата започва да приема документи за щетите от земетресението. Кризисната комисия ще работи и през почивните дни, за да определи бързо стойността им. Предстои паспортизация на всички жилища в страната, за да е ясен рискът при трус. Това съобщиха в парламента министрите Симеон Дянков и Лиляна Павлова.

Обратно в новината

Коментари - По 325 лв. на пострадало от труса семейство, правят паспорти на жилищата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

много правилно

Sacho

"В бюджета на Фонда за бедствия и подобни кризи има заделени 86 млн. лв. за годината и за щастие в момента там има някъде 76 77 млн. лв.", съобщи вицепремиерът Пак ПИТАМ...КЪДЕ ДАДОХА 10 МЛН. Явно не изнася нещо на кой преди зададения ми въпрос!

Сумата е определена в Правилника за социално подпомагане и се дава от Дирекциите "Социално подпомагане". Проблемът е че това е максималната сума и се даде в случаите с Бисер, наводнението в Пловдивск,а и сега в Перник ще се дадат на ангро без да се знае дали всъщност този, който ги взема не е молионер или има 5-6 имота например. Бащицата нарежда, Тотю изпълнява.

като се случи беда и основните засегнати са хората веднага някои започва на техен граб да прави пр гледам в перник боко позира на камерите и си казваш ако има господ този отдавна да го няма ама неи се....

Целта на тези паспорти е да се опишт някои видове сгради за извеждане от експлоатация. Конфликта е в това, че тези паспорти ще се се издават от големци в строителния бранш. Тези които презастроиха страната сега търсят начин как да ликвидират все още годните панелници. Отделно ще ни натоварят с такса около два лв. на квадрат.

За дведение на пърДянков редовните сгради си имат подробна конструктивна документация и няма нужда някой да обикаля като на бостан.

EvilFre@k

Енергийната ефективност и паспортите на сградите не са глупост, но начина по който се случва в БГ е пълна простотия....

Еййй пак измислиха схема по която да откраднат пари .... учудвам се колко бързо им работят мозъчетата, когато трябва да се краде, а за 5 стинки работа не са свършили през времето през което са на власт....

аззз

верно...

Трябва паспортизация,трябва.Трябват му кинти на Правителството,много.

хубаво е булгарите да се научат да си задтраховат имуществото и да не чакат дарявата да ги обежтетява. ако се прави задалжителна обаче нека да е само за раионите кудето има постоянна сеизмична активност над определена степен. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

А не е ли хубаво булгарите да почнат да получават заплати над 300 евро ? Не видях обаче депутатски усилия това да се случи в последната седмица , месец година ...

ВЪпрос на време е уродлив депутаткски мозък да се сети колко хубаво ще е ако всички сгради се застраховат задължително в фирмата на синчето му и да внесе предложението в НС

ВЪпрос на време е уродлив депутаткски мозък да се сети колко хубаво ще е ако всички сгради се застраховат задължително в фирмата на синчето му и да внесе предложението в НС

Нещо за кирилица да кайш...мълчиш

Да бягаме в Пловдив и Варна ,докато сме още живи !

Ай оди да бягаш...че тука се вмириса

Аз паспорт немам, те ше издават паспорти на къщите и кво, с цветна снимка и ЕГН, точен адрес и на пета страница че пише риск при трус 1, 2 , 3 ,4 и на 4 че има кръстче от специалисто. Това е нещо като оранжев код за опасност. Сека вечер го гледаме по телевизията и никой не знае какво означава.

Изтрий си пяната от устата и пий една судена вода. Научи българската граматика и правопис, после коментирай във форумите. Ако тук не ти харесва, какво се вреш с простотиите си.

по-добре да престанат да предизвикват изкуствени земетресения/щото народа не е малоумен и знае на какво се дължи и дъжда и земетръса/! А ние знаем;първо паспортизация .второ-задължително саниране срещу ипотека/щото трябва все пак законно да ни отнемат собственоста.Абе,каде ни търсите бееее? щом си мислите ,че народа е тъп и не проумява какво става? А друг е въпроса дали ще ви се отвори парашута,господа!

След всяко бедствие или катастрофа правителството излиза с някакво решение, което дълго преди това се е чудило как да ни поднесе. В такива моменти решения смвързани с лобита и държавен рекет най-лесно се прокарват. Така както и с тези паспорти за енергийна ефективност, която цели единствено да бърка в нашите джобове и някои "наши"фирми да вземат едни много пари. А иначе парите с които правителството се перчат, че ще дадат, на пострадали са с чужда пита майчин помен. Да не говорим, че Дянков щял да събира и пари с SMS.

Правилно! Долу рекета с "паспорти" и "енергийна ефективност"! Този път трябва да се излезе на протести пред общината. Тази даскалица и ГЕРБовите общинари да си ходят на село, там да си гласуват простотиите.

Енергийната ефективност и паспортите на сградите не са глупост, но начина по който се случва в БГ е пълна простотия....

в цивилизована европа тия паспорти се правят от общините и държавата а не както у нас да ни нагъзят да плащаме на братски партийни фирми за това.в крайна сметка разрешително за строеж се дава след съответните планове актове и комисии.за всичко това сме платили вече откъде на къде ще ни карат пак да им плащаме за да пълним джобовете на тяхните фирмички.тая игра с хаспорти касови апарати топломери.....кого лъжат това си е жив рекет!

мран мран мран *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Павлова и Дянков подчертаха, че само законни сгради ще бъдат подпомагани от държавата, не и "незаконни бараки". Ами то, пернишките цигани тогава "изгореха" за тях няма да има по 325 лв.

Паспортите няма да променят устойчивостта на сградите ,но ще дадат информация на собствениците какво е състоянието на сградата,какви са рисковете и има ли нужда от укрепване. Все пак не във всяка сграда живеят конструктори.А колкото до помощта- за един паднал комин или за пет квадрата паднала мазилка и това е много.Нали все пак с това се отстраняват щетите от труса а не се осигурява безплатен основен ремонт на жилищата

Всеки собственик в кооперация знае много добре кой от съседите какво е преустроил. Въпросът е на кого да се оплаче за проверка на преустройството. Иначе отново кампанийно ще се съберат много пари за тарикатите в СОС. Паспортът (както по-долу се пише) е за моментното състояние на сградата. Какво ще се прави след 1-2 години, нови паспорти ли? И нека този път да се постъпи разумно - гражданите сами да решат какво да правят с кооперациите в които живеят.

Имах пред вид това, че собствениците на жилищата многократно са се сменяли и последния не е наясно какво точно е било в началото, какво е преустройвано и дали има нарушения на целостта на конструкцията.

95 % са строени от държавата - да си извадят документите! Защо хората трябва да го плащат?

Ами за тези строени преди да съществуват паспорти и строителен надзор какво ще кажете? Тези които имат паспорти просто ги представят.

Кога се е строило без документация и надзор? След "демокрацията" ли?!

Да, така е. Но много документации са криминално "затрити" от архива. Скоро бях там, след писмена молба и много чакане, ми бе отговорено че папката я няма. И не намериха за необходимо да ми отговорят кой за последно я е взел. В престъпна държава живеем, та какво ли още ни е наред!

Поредната далавера! Коя фирма и висш чиновник ще се облажат? Та нима сградите в София нямат такъв паспорт в архива на СО?!!! Ако някоя сграда няма, да се глобят лицата които са затрили документите.

Акт 16 и паспортизацията показват състоянието на сградата в определен момент. От там насетне, как ще се знае, кой и как поддържа сградата и какви несъобразени конструктивни ремонти прави? Това не е начин, предварително да се знае, каква е конструктивната устойчивост на жилищния фонд. Като че ли, това земетресение дойде по поръчка, за да оправдае поредното безмислено мероприятие на правителството.

Правилно! Да се носи отговорност от собствениците на сградата при архитектурни промени. Много сгради в София са с изтърбушени конструкции - лакомия за търговски площи и криво разбрана строителна култура. В моята кооперация срутиха стените на апартамент на партера. Но всички се противопоставихме и сега собственикът се тюхка какво да го прави.

325 лв.Някой ще каже ли как ги определиха тези суми?Защото преди време некакъв министър ни говореше ,че изграждането на някакви пътища ще струват между 10 и 15 милиона лв!Е как бе баш министре ги решаваш тия цифри с парите!През прозореца на кабинетът ти или според комисьоните!май второто!Че от 325лв какво ще вземеш!Друго си е далаверката с пътищата

Браво! Голяма грижа! В село Бисер изсипаха милиони /не, че е лошо/, а сега ще дават по 325 лв. Мнооого пари. Хората ще успеят да си ремонтират къщите. Голям срам!

В село Бисер наистина изсипаха много бързо парите.... На някой направи ли му впечатление, че въпросът със собствеността на язовира бе покритъа много бързо. За ваше свдение ТОЙ е на Министерството на отбраната и се поддържа ( трябва да се поддържа) от него. Самият язовир е бил предвиден да бъде част от отбранителните съоръжения в случай на агресия от Турция. Планирано е система от язовири да бъдат изпуснати като по този начин залеят предполагаемите терени за настъпление.... Това е голата истина....

В село Бисер бедствието дойде от съоръжение което има собственик и ако това е държавата тя е длъжна да плати на хората.А при земетресение няма отговорен за това,понеже е природно бедствие, и ако сам не си застраховал имуществото ,ще трябва сам да си го поправяш.Сега стана ли ти ясно каква е разликата.

прав, но да отучним, в село bисер не отговаря дарявата, когато е даdен язовира под аренда, арендаторат се хрижи, в случая тои само.прибира пари, а не си mrаднал праста dа укрепи съената, нито е осаден нито е в затвора

Пак се разтресе преди малко :(!

Това с паспортите на сградите е същото както телефонните измамници се възползваха от земетресението. Разликата е, че тази измама я върши държавата.

Този номер с паспортите на строежите пръкна в ЗУТ през 2006 г., и срокове имаше определени, и как да изцицаме гражданството за тези паспорти, и ... Няма паспортиии ... Лакардии обаче пак има. Като за повишаването на пенсиите. И намаляването на броя на пенсионерите. Включително по естествен път ... Дянков за това е учил ... Ама си му е и ген.

Поради вроденото ни чувство да не се противим да доенето 151

смешна и жалка даржава, която отбива номер с помощ от з25 лева. това не е помощ, а подигравка. тартеите-тюфлеци в дарzhавните институциi взимат стократно по големи бонуси за нищоправене.