Българските държавни железници (БДЖ) и "Дойче бан" (Deutsche Bahn) са във финална фаза на преговори за закупуване на до 70 вагона от подвижния състав на германските железници, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.

С тях националният железопътен превозвач ще модернизира над 20 % от подвижния състав, използван в момента, който е на възраст над 40 години. Темата бе обсъдена по време на среща на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков с посланика на Германия Ирене Планк и представители на "Дойче бан".

"През изминалите шест месеца проведох поредица от срещи с посланици от различни европейски държави и изпратихме запитвания до всички големи производители на подвижен състав в Европа, като целта беше само една - бързи стъпки към реформата на БДЖ", заяви министър Гвоздейков. Той допълни, че благодарение на активната подкрепа от посолството на Германия за по-малко от 3 месеца е осигурен модернизиран подвижен състав на европейско ниво, който е наличен и ще бъде доставен в кратки срокове.

"Това е отличен шанс българското общество най-после да получи така чаканата реформа в железопътния транспорт, която не е направена повече от 30 години", каза още Гвоздейков.

Министърът подчерта, че ще бъдат закупени между 50 и 70 модернизирани пътнически вагони, които до миналия месец са били в експлоатация от "Дойче бан" по линиите Intercity. "Подвижният състав е за скорост до 200 км в час, климатизиран, без купета, а тип отворено пространство, като притежава всички удобства за пътниците", допълни Георги Гвоздейков. Предстои до средата на февруари български екип да посети Германия за уточняване и финализиране на процедурите по доставка и придобиване.

Посланик Планк заяви, че е впечатлена от енергията и ентусиазма, с които екипът на Министерството и на БДЖ са работили по този проект. "За по-малко от три месеца с много целенасочена работа успяхте да превърнете идеята в реални резултати", добави тя.

 От 1 януари 2024 г. бяха увеличени заплатите на служители в БДЖ и Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). За работещите в НКЖИ и "БДЖ - Пътнически превози" увеличението е с 19,6 %, а за служителите на "БДЖ - Товарни превози" то е 10 % от януари 2024 г. и още 9,6 % от април 2024 година.