Президентът на САЩ Джо Байдън иска да закрие емблематичния затвор в Гуантанамо преди края на мандата си. Това съобщи говорителката на Белия Дом Джен Псаки, цитирана от АФП.

Така Байдън се връща към едно предизборно обещание на Барак Обама, което бившият президент не успя да изпълни заради невъзможността да постигна съгласие по въпроса с Конгреса, припомня Франс прес.

На журналистически въпрос на пресконференция за вероятното закриване на затвора в Гуантанамо по време на мандата на Байдън, Псаки отговори: "Със сигурност това е наша цел и намерение".

По време на предизборната си кампания през 2016 година Доналд Тръмп заяви, че иска да запази затвора в Гуантанамо и "да го напълни с лоши момчета". Президентът републиканец не промени позицията си след влизането си в Белия дом.

В Гуантанамо се държат престъпници, свързани с войната срещу тероризма, сред които е и пакистанецът Халед Шейх Мохамед, самопровъзгласилия се мозък на атентатите от 11 септември 2001 година.

Анклавът Гуантанамо е отстъпен от Куба на САЩ през 1903 година в знак на благодарност към могъщия съсед за помощта му във войната срещу испанците, припомня АФП.