Проф. Евгений Сачев - бащата на депутатката от ГЕРБ Деница Сачева, е сред съучредителите на новосъздаденото гражданско сдружение на бившия главен прокурор Иван Гешев. Това става ясно от учредителния протокол на "Справедливост за България". Освен Сачев, там присъстват и имената на бившата депутатка от ГЕРБ от 44-ото НС Лиляна Друмева Радева, издателя на "Пик" Недялко Недялков, съпредседателя на Гражданския съвет на ВСС Мария Карагьозова, Мая Живкова-Роджърс и Стоян Димитров Калоянов.

Малко след като новината беше публикувана в медиите, тя беше коментирана и от самата Деница Сачева във Фейсбук. Ето какво написа тя:

"Всеки гражданин на Републиката, в това число и баща ми, е свободен да избира на кого да симпатизира политически. Да, разбрах от медиите, че е влязъл в сдружението на г-н Гешев. За мен в това няма сензация, няма скрити връзки или зависимости. Това се нарича свободен избор. Нито той, нито аз някога сме влияели на решенията на другия. Личният избор носи и лична отговорност. Моят избор е ясен и няма да се промени. За неговия - пожелавам му здраве!", обяви Сачева в своя фейсбук профил.

Днес по обед бившият главен прокурор обяви чрез видео на живо в социалната врежа, че създава сдружение, което описа като "гражданско родолюбиво, консервативно движение за защита на християнската етика и българските традиционни ценности". По думите на Иван Гешев то може да стане партия едва когато го освободят като прокурор, което трябва да направи Висшият съдебен съвет. Към момента законът не му забранява да участва в граждански движения, обясни той.

Проф. Евгений Сачев е експерт по културно наследство и национална сигурност.

Роден е на 9 декември 1952 година в Червен бряг, Плевенска област. Произхожда от български род от района на Битоля, Македония.

Учи в Народното военно училище "Васил Левски" във Велико Търново (сега Национален военен университет), в СУ "Св. Климент Охридски" и в Университета за национално и световно стопанство.

Член на Специализирания научен съвет по национална сигурност при Висшата атестационна комисия на Република България. Експерт е в Българското бюро за разследване и директор на неговия Център за професионално обучение "СУБО".

От 2003 г. до 2006 г. е директор на Националния център за музеи, галерии и изобразителни изкуства. Ръководител е на катедра "Архивно-документално наследство и културономия" при Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Написал е повече от 500 научни и научно-популярни публикации и над 40 монографии в областта на културното наследство и националната сигурност.

Евгений Сачев е учредител и член на Обединени българи за устойчив свят, Общонародната фондация "Хр. Ботйов" и др. Съпредседател е на "Център Сдружение за изследвания в областта на науката, етносите и сигурността". Почетен член е на Международния научен съвет на Международния научен фонд. Член е на редакционния съвет на списание "Сигурност".