Това Яценюк обяснява в интервю, публикувано във вторник на сайта на The New York Times, предаде "Фокус".

Както отбелязва изданието, украинският министър-председател е разказал, че „Обама е поискал от него отговор на въпроса, ще се съхрани ли коалицията, в която влизат Яценюк и президента на Украйна Петро Порошенко“.

Господин президент, някога Бенджамин Франклин казал, че те ще се държат заедно или ще бъдат повалени от враговете. Точно това и правим ние с президента на Украйна. Ние оставаме единни“, цитира американският вестник отговора на Яценюк.

По негови думи, Порошенко е обещал, че „Украйна няма да позволи коалицията да се разпадне, така както това се е случило с предходната западна коалиция“.

Президентът на САЩ Барак Обама, вицепрезидентът Джоузеф Байдън и украинският премиер Арсений Яценюк обсъдиха снощи в Белия дом реформите, които извършва Украйна и изпълнението на споразуменията от Минск, предаде ТАСС, като цитира пресслужбата на Белия дом.

Президентът Обама и вицепрезидентът Байдън заявиха, че САЩ твърдо подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Украйна и ще запазят санкциите срещу Русия, докато тя изпълни изцяло поетите от нея задължения в споразуменията от Минск, се казва в съобщението.

По време на срещата Барак Обама и Джо Байдън похвалиха „амбициозния“ план за реформи на Киев, и „стабилната позиция на правителството, което устоя на популистки мерки, които могат да подкопаят финансовата стабилност на страната“, предаде АФП. Обама и Байдън изразиха „подкрепа към Украйна и нейния суверенитет и териториална цялост“.

Същевременно Барак Обама призова Украйна да предприеме икономически реформи, особено в енергийната област, за да изпълни задълженията си към МВФ.