На среща с екоорганизации в сряда, той вече заяви, че е твърдо "за" втори лифт.

По време на заседанието Борисов дава следните заръки на министрите: "По никакъв начин не трябва да се сблъсква енергията на неправителствените организации, които са против тези идеи, и местното население. Точно обратното, намерете нормален подход. Виждате, има теми, по които ние не сме съгласни, ние сме за строежа на Седми реактор на „Козлодуй“, те са против като цяло, ядрената енергия, но има много повече теми, по които намираме съгласие с едни от многото подобни движения. Изграждането на втория лифт е задължително за курорта Банско, понеже действително някак си се фокусира там цялата енергия. По часове чакат скиорите. Започва да има отлив на туристи поради тази причина. Много наранявания по пистите и милиардни инвестиции и български и чужди, които са отишли в този регион след две-три години, ако така върви, ще западнат по простата причина, че хората искат да карат ски, да направят 10, 15, 20 спускания за кратко време, като зачакат два часа на лифта веднага търси, особено в Австрия дестинациите, които отдавна с хиляди километри писти и лифтове са си решили въпроса".

Борисов е категоричен, че това не бива да става разделна граница, а точно обратното - да има баланс. Затова нарежда на министрите Делян Добрев и Нона Караджова: "Съберете ги, разговаряйте, намерете правилното сечение, така че ако се отсече дърво, да се посадят сто, ако се пуска допълнително писта тя да бъде задължителна на място където е имало писта, да не се сече и да се правят нови, защото съм виждал - там има лифтове, които стоят и не се използват в момента. Няма нищо лошо да се подмени старият лифт. Намерете нормален тон в парламента, при вас в министерствата. Аз съм се убедил, че когато се седне и се разговаря с тези хора, има изключително много разумни решения и лесно можем да ги приложим. Ето - и кметът на Разлог е тук съберете се там, отидете там поляна по поляна, дърво по дърво ги гледайте. ЮНЕСКО отмени свое решение".

Нона Караджова потвърждава това, че преди няколко месеца Мисия на Центъра за световното наследство на ЮНЕСКО не откри заплахи за национален парк "Пирин" в последното ски строителство над Банско. (Природозащитници обаче предупредиха, че опасността Пирин да бъде изваден от списъка на световната организация е реална.)

Премиерът обаче продължава: "Това е много важно да се има предвид, когато ги заведоха и им показаха за какво става въпрос. Това е една изцяло урбанизирана зона. Безспорно е, че никой в тези урбанизирани зони няма да даде някой едно дърво да отсече, защото пред хотела като има борове и красота идват повече туристи. Така, че незаконната сеч там приключва. Мисля, че ние направихме доста в тази посока. Помня какво беше преди шест, седем години. Там като се прелети с хеликоптер като лунни пейзажи всичко е изрязано и са нанесени щети непоправими сигурно за природата за сто години, ако там не се залеси. Ето това е един начин да се компенсира, ако се прави втори лифт. Караджова, дайте им там където е била незаконната сеч и са лунните пейзажи, всичко да залесят, сто пъти по-добре за природата".

В разговора се намесва и вицепремиерът Цветан Цветанов, който също вече подкрепи изграждането на втори лифт. Той заявява: "Изпуснахме много ценно време, за да възложим да се разработи Национална стратегия за зимния туризъм в България. В момента фокусът пада върху Банско и всъщност се получава един сблъсък, ако мога така да го нарека, от неправителствени организации и от местната власт, от местните хора, които искат да има развитие на зимния туризъм. Затова смятам, че имаме пропуснато време и тук трябва максимално бързо съответните ресорни министри, които имат пряко отношение и с депутатите в съответните комисии, да се разработи национална стратегия. Това ще даде трудова заетост, това ще даде поминък и това ще даде реално развитие на тези региони, където държавата няма да плаща социални пари за безработни, които има в тези райони".

Според него така ще се даде възможност за развитието "на земеделие, на екологичност и на всичко, което е свързано с всички екологични норми".
"Смятам, че това трябва да бъде направено дори преди провеждането на парламентарните избори, за да може да има обществен дебат, да може да има дебат в българския парламент с неправителствените организации, да бъде приета една такава национална стратегия, която да бъде приета и от парламента”, добавя вътрешният министър.

Ще успеем ли да спасим природата от бетона? - Анкета


В Банско искат разширяване на ски зоната - вижте снимки

Протест на еколози срещу застрояването на Банско и Иракли - снимки